Контрабанда наркотиків, призовники та організатори бізнесу: ситуація на кордоні

clock
23.11.2023 17:40

Прикордонники у пункті пропуску "Тиса" зупинили вантажний транспортний засіб, яким намагалися перемістити з України в Угорщину партію тютюнових виробів та, ймовірно, наркотичних речовин. Під час огляду авто було виявилено ознаки втручання в конструктивні особливості. Тож правоохоронці провели поглиблений огляд вантажівки із застосуванням технічних засобів та службового собаки.

У результаті перевірки прикордонники спільно з митниками знайшли у конструктивних порожнинах тягача декілька сховків. Спершу в подвійній підлозі виявили партію тютюнових виробів. У подальшому, знайшли у подвійному дні ретельно замаскований сховок, у якому знаходилися пакунки з речовиною сіро-зеленого кольору, ймовірно, марихуаною.

Тим часом в Одесі прикордонники спільно з поліцейськими прикрили черговий канал незаконного переправлення осіб призовного віку через державний кордон. Оперативники затримали "на гарячому" організатора незаконного переправлення осіб через державний кордон та двох чоловіків призовного віку.

Бізнесмен підшукував охочих покинути територію України через месенджери. За свої послуги просив 3 тисячі доларів з кожного. З цих грошей він мав заплатити 200 доларів далекобійникам, аби ті провезли чоловіків призовного віку через транзитну ділянку траси "Одеса-Рені" та передали його поплічникам для подальшого трансферу до українсько-молдовського кордону. Надалі, оминаючи пункти пропуску Одещини, "клієнти" в населених пунктах прикордоння мали б самостійно форсувати кордон до Молдови.

Під час обшуків у фігуранта виявлено та вилучено речові докази, що підтверджують незаконну діяльність одесита. Також грошовий завдаток за надані послуги.

До того ж прикордонники Чопського загону запобігли незаконним намірам чотирьох правопорушників, які спробували горами пробратися у Словаччину. Троє з порушників рухалися у складі групи, четвертий прямував сам.

Усі - місцеві жителі, громадяни України призовного віку. Чоловіки не могли пояснити мету перебування у прикордонні. Згодом зізналися, що прямували горами до Словаччини, щоб звідти потрапити до Чехії та Німеччини, де живуть їхні односельці.

Затриманих доставили у прикордонний підрозділ з метою з’ясування усіх обставин правопорушення та притягнення до адміністративної відповідальності за спробу незаконного перетинання кордону.

Загалом за добу 21 листопада західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 58 тисяч осіб та 16 тисяч транспортних засобів.

З України вибули - 29 тисяч осіб. 17 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України прослідували - 29 тисяч осіб, 25 тисяч з них - громадяни України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали