Колекція монет, викрадена автівка, контрафактна продукція та ухилянти: ситуація на кордоні за добу

clock
21.12.2023 19:50

Українські прикордонники продовжують ефективно протидіяти нелегальній міграції, контрабанді зброї, наркотиків, незаконному переміщенню товарів через кордон.

Так, днями у пункті пропуску «Угринів» прикордонники спільно з митниками припинили спробу вивозу до Польщі колекції монет.

До сусідньої країни 27-річний українець слідував пасажиром мікроавтобуса. Під час перевірки оглядовики, серед особистих речей, виявили близько сотні монет різних номіналів, а також декілька старовинних ювелірних прикрас.

За цим фактом прикордонники поінформували працівників Нацполіції. Речі, які можуть становити культурну та історичну цінність, вилучено. Триває експертиза.

Окрім того, учора військовослужбовці Львівського загону виявили викрадений автомобіль.

Мікроавтобусом «Мерседес» їхав до сусідньої країни мешканець Тернополя. Під час прикордонного контролю спрацювала база даних. Як з’ясували охоронці кордону, транспортний засіб було викрадено у Франції у листопаді минулого року. Прикордонники встановили, що автомобіль української реєстрації заїхав в Україну до початку його розшуку.

За цим фактом військовослужбовці негайно поінформували Укрбюро Інтерполу в м. Київ та отримали підтвердження інформації щодо авта.

Зрештою транспортний засіб 2018 року випуску разом із водієм вибули з пункту пропуску разом зі співробітниками Нацполіції.

А у столиці прикордонники викрили контрафактну продукцію на суму понад 4 млн грн. Так, у межах кримінального провадження за ст. 204 КК України «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів», ст. 212 КК України Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)» оперативні співробітники Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» спільно з детективами БЕБ України виявили та вилучили понад 35 тис. шт. рідин для електронних сигарет, майже 1 000 шт. електронних сигарет без марок акцизного податку, набори для самозамішування рідини, випаровувачі, комплектуючі до POD-систем, чорнову бухгалтерію та інше.

Правоохоронці встановили, що даний товар був призначений для подальшої реалізації на території України. Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї схеми.

Така незаконна діяльність призвела до несплати акцизного податку в особливо великих розмірах.

А ось на Закарпатті впродовж минулої доби 8 чоловіків мали намір незаконно перетнути кордон. На заваді правопорушникам стали прикордонники Мукачівського загону.

Чотирьох зі зловмисників затримав на кордоні з Угорщиною наряд від відділу «Вилок», який здійснював патрулювання річкової ділянки держрубежу малим прикордонним катером. О третій годині ночі військовослужбовці за допомогою тепловізора зафіксували рух невідомих осіб в бік річки Тиса, річищем якої проходить кордон, та негайно висунулись на їх затримання.

Затриманими виявились двоє закарпатців та двоє запорожців. Чоловіки мали із собою надувний човен, «тюнінгований» пінопластом. За задумом «вояжерів», пінопластове «доповнення» мало б убезпечити їх від потоплення, адже плавзасіб, яким вони планували перепливати Тису, не розрахований на переміщення чотирьох дорослих чоловіків. Своїм «помічникам», особи яких наразі встановлюють оперативники загону, кожен з правопорушників мав заплатити по  €2000.

Ще одного чоловіка – жителя Івано-Франківщини, який мав намір потрапити в Угорщину затримали прикордонники відділу «Лужанка».

Інших трьох зловмисників – закарпатця, донеччанина та дніпровця, затримали поблизу українсько-румунського кордону прикордонні наряди від відділів «Ділове» та «Тячів».

Для з’ясування усіх обставин та складання протоколів про адмінправопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України», затриманих доставили до прикордонних підрозділів. Оцінку їх діям надаватиме суд.

Загалом, за добу 20 грудня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули 81 тисяча осіб та 18 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 41 тисяча осіб. 24 тисячі з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України за минулу добу прослідували 40 тисяч осіб, 36 тисяч з них – громадяни України.

Також оформлено 139 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали