Кінологічні підрозділи НГУ запобігають ввезенню у Харків нелегальної зброї: за два тижні попереджено 24 випадки

clock
30.01.2024 12:30

Кінологи 5-ї Слобожанської бригади разом зі своїми чотирилапими побратимами щоденно у режимі 24/7 продовжують нести нелегку та важливу службу на блокпостах на в’їздах у Харків.

Як зазначає начальник кінологічної служби, правопорушники не полишають спроб протизаконного провезення зброї, вибухівки, набоїв та наркотичних засобів у Харків, й транзитом через місто. Лише за останні два тижні гвардійці-кінологи попередили 24 зазначені випадки.

«Серед блокпостів безумовним «лідером» є в’їзд до Харкова з боку міста Чугуїв, – розповідає начальник кінологічної служби Роман. – Тут ми за два тижні зафіксували 12 випадків – тобто половину з усіх намагань правопорушників. Додам, саме на цьому блокпості нацгвардійці виявляють найбільшу кількість зброї та вибухівки».

За словами офіцера, другу сходинку «пальми першості» посідають одразу два блокпости, розташовані на в’їзді до Харкова з боку Києва та Сум. На них протягом зазначеного періоду було виявлено по 4 спроби незаконного обігу зброї, вибухівки та наркотичних засобів.

«Якщо у грудні минулого року ми спостерігали певну тенденцію, коли правопорушники вважали, що їм буде легше здійснити свої злочинні плани у суботу або неділю, то протягом січня поточного року ми кожного дня в середньому фіксуємо по 1-2 спроби незаконного обігу зброї та наркотиків», – зауважує начальник кінологічної служби 5-ї Слобожанської бригади.

Серед позитивних моментів він наголошує на тому, що протягом січня 2024 року на блокпостах Харкова не було виявлено жодного випадку, коли кінологи знаходили заборонені речі в автівках волонтерів.

«Минулого року наші службові собаки декілька раз знаходили у волонтерів корпуси мін або гранат, – розповідає офіцер, – Втім цього року жодного подібного випадку не було. Тож, ми щиро вдячні волонтерам не лише за їх важку щоденну працю, допомогу армії, але й за принципову позицію – не порушувати закон!» – акцентує офіцер.

За всіма випадками на блок-пости викликались слідчо-оперативні групи Національної поліції України. За їх матеріалами проти правопорушників відкрито 35 кримінальних справ за ст. 263 ККУ, 15 кримінальних справ – за ст. 309 ККУ та три кримінальні справи – за ст. 307 ККУ.

Національна гвардія України

Схожі матеріали