Кіберполіція викрила шахрая, який продавав неіснуючі генератори

clock
25.01.2023 17:10

Фігурант, перебуваючи під вартою, ошукав громадян на майже 100 тисяч гривень. Він розміщував в інтернеті фейкові оголошення щодо продажу товарів та привласнював передплату покупців. Правоохоронці оголосили йому підозру.

35-річного чоловіка викрили співробітники кіберполіції Запоріжжя спільно зі слідчими відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції, оперативниками Держустанови «Запорізький слідчий ізолятор» та працівниками Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту.

Зловмисник на платформах оголошень пропонував постачання генераторів з-за кордону. Умовою була повна або часткова передплата, яку той отримував на підконтрольні банківські рахунки. Щойно покупці переказували гроші, лиходій припиняв з ними контакт і не виконував узяті зобов'язання.

У такий спосіб аферист привласнив близько 100 тисяч гривень. Протиправною діяльністю чоловік займався, перебуваючи під вартою за вчинення майнових злочинів.

В установі виконання покарань правоохоронці провели обшук і вилучили мобільний телефон.

Зловмиснику оголосили підозру відповідно до ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) ККУ. Досудове розслідування триває.

Аналогічну схему шахрайства викрили і працівники кіберполіції Рівненщини. Там група зловмисників, перебуваючи у СІЗО, ошукала громадян на продажі неіснуючих тютюнових виробів.

Кіберполіція рекомендує обирати лише перевірені ресурси для онлайн-шопінгу й надати перевагу післяплаті покупок, аби не стати жертвами подібних схем.  І закликає не повідомляти стороннім дані банківських карт, особливо термін дії та CVV-код.

Департамент кіберполіції НПУ

Схожі матеріали