Кіберфахівці системи МВС пройшли командно-штабні навчання

clock
29.03.2024 14:00

Кіберфахівці системи Міністерства внутрішніх справ України пройшли командно-штабні навчання. До тренінгів були залучені 30 спеціалістів з апарату МВС, Нацполіції, ДСНС, Адміністрації ДПСУ, Нацгвардії, ДМС, ГСЦ, ДНДЕКЦ, вищих навчальних закладів, установ та підприємств системи МВС. Вони відпрацювали 10 ситуацій, що демонструють сценарій складної та спланованої кібератаки.

Навчання були організовані за ініціативи МВС та підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США. Із початком навчань учасників привітав заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

"Такі навчання важливі не тільки тим, що ви можете обмінятись досвідом з колегами. Ви також пропрацюєте ситуації, які будуть максимально наближені до тих, які у нас виникають під час кібервійни. Сподіваюсь, що сценарії, які ви відпрацюєте, будуть важливими і вчасними. Та незабаром ви зможете використовувати здобуті навички та знання у вашій практичній діяльності", - наголосив заступник очільника МВС.

Кібервійна в Україні триває із 2014. Тоді були зафіксовані перші ворожі кібератаки на державний сектор. Тож подібні тренінги відбуваються не вперше. Командно-штабні навчання кіберфахівців - це симуляції реальних кібератак, які призначені для навчання персоналу реагуванню на інциденти кібербезпеки.

Цього разу їх головне завдання - навчитись швидко реагувати та приймати важливі рішення, брати відповідальність на себе та за своїх підлеглих, розширити свої можливості, а також розібрати інцидент кібербезпеки не лише з профільної сторони, а бути залученим всебічно. 

Серед проблемних сценаріїв, які розбирали на цих навчаннях, кібератаки на веб-сайт, блокування доступу користувачів до електронних кабінетів, створення хакерами фейкових акаунтів відомств у соцмережах, блокування персональних ноутбуків співробітників через шифрування системних та користувацьких файлів.

Також учасники заходу визначили 10 правил для створення ефективних процесів кібербезпеки, а наостанок отримали сертифікати про успішне проходження тренінгу.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали