Каспер — бойовий медик бригади «Рубіж» Гвардії Наступу

clock
30.05.2024 16:00

На початку повномасштабного вторгнення він, разом з дружиною, перебував за кордоном. Там вони працювали сімейними лікарями. Згодом — Каспер повернувся в Україну та добровільно долучився до лав Національної гвардії. Так терапевт став бойовим медиком.

Основна його задача – забрати пораненого з точки евакуації, інколи в декількох сотнях метрів від передової, надати усю необхідну допомогу по дорозі в евакуаційній машині й передати на стабілізаційний пункт, де з бійцем вже будуть працювати лікарі-спеціалісти в стаціонарних умовах. Під час такої поїздки часто доводиться виконувати не тільки роль медика, але й психолога, щоб заспокоїти та змінити фокус уваги постраждалого від поранення.

«Під час евакуації, якщо є час і можливість, я запитую у бійця, хто він та звідки, питаю про родину. Важливо перевести розмову в приємні та цікаві спогади, говорити про те, що йому дорого. Усі люблять розповідати про свою сім’ю та близьких. Це їх відволікає від того, що коїться прямо зараз», – ділиться бойовий медик.

Особливе значення для гвардійців відіграє тактична медицина. Володіти цими навичками важливо не тільки тому, що це рятує життя у критичній ситуації, але й тому, що дозволяє медикам ефективніше працювати під час евакуацій.

«Вже безліч разів було, коли в перші хвилини після поранення побратими надавали бійцю фахову допомогу. Якщо людина втратить більш ніж половину об’єму крові, ми вже її не врятуємо. Вчасно накласти турнікети, підтримати дихання, знеболити – від цього залежить половина успіху. Особливо якщо немає можливості забрати пораненого через обстріли, для нас надзвичайно важливо, щоб хлопці вміли надавати домедичну допомогу», – каже гвардієць.

Попри значний бойовий досвід, Каспера особливо дивує сила та мужність українських воїнів.

«Був випадок, коли гвардієць отримав важке поранення і ми його прямо у полі зняли з БТРа. Я почав зупиняти йому кровотечу, а він в цей час розповідає усім, як виконав поставлену задачу під час бою. Він настільки був під впливом адреналіну, що йому не знадобились знеболювальні, хоча ураження було суттєве. Спочатку я подумав, що це такий стресовий стан, але виявилось, що це настільки стійка людина», – каже Каспер.

Протягом двох років служби в медичній роті бойовий медик вже виконав сотні евакуацій, рятуючи життя бійцям як з важкими, так і легкими пораненнями.

Національна гвардія України

 

Схожі матеріали