Ігор Клименко: 5000 поліцейських проходять службу в бригаді «Лють», яка безпосередньо перебуває на фронті

clock
12.04.2024 22:30

Про це Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив в ексклюзивному інтерв’ю Національному телемарафону «Єдині новини». 

«Законом чітко визначається, що поліцейські, які проходять службу у лавах Національної поліції, заброньовані. У той же час в складі поліції відповідно до закону, який був прийнятий в 2023 році, можуть бути утворені підрозділи комбатантів. Тобто це особи, які безпосередньо знаходяться на лінії фронту і мають такі самі права і обов'язки, як і військовослужбовці Збройних Сил України, інші військові формування – такі як Національна гвардія або Державна прикордонна служба», - зазначив Міністр. 

Ігор Клименко зазначив, що 5000 поліцейських проходять службу в бригаді Гвардії наступу «Лють», яка була сформована на початку минулого року, яка безпосередньо перебуває на фронті у складі Сил оборони України і яка має своїх загиблих і поранених бійців.

«Ще близько 30 000 поліцейських виконують поліцейські функції в регіонах, де безпосередньо точаться бойові дії. Зокрема, й загони «Білий янгол», які займаються евакуацією цивільних людей – дітей, літніх громадян із зони бойових дій», - підкреслив він.

Він нагадав, що на сьогодні в лавах Національної поліції служать 75 000 чоловіків та 25 000 жінок.

«Це дуже важливі цифри, тому що маємо розуміти, що поліцейські теж служать, теж воюють, ніхто не ховається», - підкреслив очільник МВС.

Також Міністр додав, що є дуже багато роботи у підрозділів поліції, яку зараз публічно не афішують. Зокрема, які займаються безпілотниками та іншими специфічними функціями. Наприклад, близько 20 000 прикордонників наразі воюють на фронті і поліцейські залучаються до спільних з прикордонниками нарядів на державному кордоні.

 «І якщо відняти від 75 000 тисяч поліцейських-чоловіків чисельність підрозділів, які безпосередньо є чи найближчим часом будуть на війні, то на підконтрольній території залишається 30-35 тисяч поліцейських-чоловіків, які відповідають за охорону публічного порядку, за розкриття злочинів взагалі за поліцейську всю функцію», - наголосив Ігор Клименко. 

Тобто, стверджує Міністр, говорити про те, що поліція має бронь і не воює, м'яко кажучи, некоректно.

«Це некоректно, і я хочу повторити свою тезу. Я не раз її вже повторював. Якщо ситуація на фронті буде ще більш ускладнюватись, то всі ми, зокрема, й поліцейські, маємо взяти до рук зброю», - зазначив Ігор Клименко.

При цьому він наголосив, що окрім зовнішнього фронту боротьби з ворогом, є ще фронт внутрішній – боротьби зі злочинністю.

«Наприклад, 25 вбивств за тиждень – це на мирній території, і ми маємо проаналізувати, що за вбивство, хто кого вбив, з якої зброї, де ця зброя, чи це трофейна зброя, чи це саморобна зброя, чи це холодна зброя», - пояснив Міністр.

Повне інтерв'ю дивіться  за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали