10 тисяч доларів за перетин кордону та захисні костюми: ситуація на кордоні

clock
20.03.2024 14:30

Бійці Львівського прикордонного загону спільно з правоохоронцями викрили організатора каналу незаконного переправлення осіб через державний кордон. 19-річний львів’янин за грошову винагороду планував організувати незаконний трансфер за кордон для військовозобов’язаного чоловіка.

Він пообіцяв "клієнту" виготовити фіктивні документи про статус багатодітного батька. Свої послуги зловмисник оцінив у 10 тисяч доларів. Організатора затримали. Йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 332 ККУ "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

А на Одещині оперативники Подільського прикордонного загону спільно з прикордонниками Білгород-Дністровського загону затримали групу осіб неподалік села Градениці Біляївського району. Двоє організаторів підшукували потенційних "клієнтів", які мали намір незаконно перетнути кордон. Їх вони підвозили до одного з сіл прикордоння та давали вказівки щодо їх подальших дій. За свої послуги ділки просили по 5300 доларів з кожного. Однак частину суми - 1000 доларів, "клієнти" мали перераховувати на криптогаманець. 

Правоохоронці володіли даними про місцезнаходження зловмисників та затримали їх. Оскільки маршрут мав проходити через Кучурганський лиман, за своїх "клієнтів" ділки подбали заздалегідь. Для цього екіпірували їх у заброди захисного костюму. Обом організаторам повідомлено про підозру за ч.3 ст.332 КК України "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України" та обрано запобіжний захід.

Щодо вісьмох мандрівників складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.2 ст.204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". 

Загалом за добу 19 березня західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 57 тисяч осіб та 17 тисяч транспортних засобів.

З України - вибули 29 тисяч осіб. 18 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України - прослідували 28 тисяч осіб, 25 тисяч з них - громадяни України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали