Контраст
Шрифт

Заява МВС щодо рішення РНБО про санкції відносно лідерів організованих злочинних угруповань

clock
14.05.2021 18:59

В Україні п’ятий рік поспіль зберігається тенденція зменшення рівня злочинності. Але існують окремі групи людей, які мають колосальний вплив на криміногенну картину та дестабілізацію політичної і соціально-економічної ситуації в країні. 

Це - «вори в законі» та лідери організованих злочинних угруповань, 

Саме вони контролюють більшість фактів викрадення автотранспорту, квартирні крадіжки та інші  системні та  масові  злочини проти власності українців.

Але особливо небезпечним для нацбезпеки є той факт, що так звані «вори в законі» намагаються впливати і на політичні процеси, встановлюючи корумповані зв’язки з представниками органів державної влади, місцевого самоврядування з судами. 

За попередніми даними, наразі в світі налічується 557 «ворів в законі», значна кількість з яких мають стійкі кримінальні зв’язки з злочинним середовищем в Україні та використовують їх задля дестабілізації криміногенної обстановки в країні.

На 1 січня 2020 року на території України знаходилось «34 злодія в законі». 

За останній час  завдяки злагодженій роботі правоохоронців їх кількість скоротилась майже  вдвічі, з яких: 

-   двоє перебувають в СІЗО та установах виконання покарань; 

-   один під домашнім арештом; 

- один в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні. 

Щоб повністю викорінити це явище  з нашої території, потрібна державна воля та єдина державницька позиція нетерпимості до кримінальних елементів, які загрожують безпеці України та її громадян. 

І така воля зараз  – є! 

Сьогодні на засідання РНБО, за поданням Кабінету Міністрів було прийнято рішення про введення санкцій відносно лідерів організованих злочинних угруповань -  так званих «злодіїв в законі».

Згідно сьогоднішнього рішення РНБО -  557  «злодіям в законі» та 111  кримінальним авторитетам які є іноземними громадянами буде заборонено в’їзд в Україну та зупинено оформлення  будь яких дозвільних  документів на право перебування в країні. 

Кримінальні авторитети та злодії в законі – іноземні громадяни які зараз ще залишились на території України будуть примусово видворені за межі країни в найкоротші обумовлені Законом терміни. 

Також будуть  заморожені їх активи та заборонена будь-яка економічна діяльність на території нашої країни. 

Кримінальні авторитети та злодії в законі які є громадянами України будуть притягатись до відповідальності згідно кримінально-процесуального законодавства. 

Це рішення РНБО є продовженням виваженої та продуманої  державної політики Президента, Кабінета Міністрів та Парламенту, а також відображенням волі українського народу на безпечне життя без панування організованої злочинності. 

Рішення РНБО також суттєво вплине на зниження рівня злочинності в багатьох сферах життя суспільства, зробить країну більш безпечною та стабільною. 

Ще одним важливим кроком у боротьбі з залишками організованої злочинності стане створення разом з Міністерством юстиції єдиної пенітенціарної установи, де будуть утримуватись ті злодії в законі та кримінальні авторитети, які вже засуджені судом. 

Там де для них буде виключена будь-яка  можливість порушення режиму виконання покарань.  

Всі ці рішучі кроки влади спрямовані лише на одну ціль - українці будуть  відчувати себе захищеними від організованої злочинності. 

Схожі матеріали
Діяльність