Контраст
Шрифт

Під стінами парламенту вшанували пам’ять гвардійців, які загинули в 2015 році

clock
31.08.2021 11:38

На площі Конституції, біля Верховної Ради України, пройшла церемонія вшанування пам’яті нацгвардійців-строковиків, які 31 серпня 2015 року загинули на цьому місці під час несення служби. 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, командувач Нацгвардії Микола Балан, разом з парламентарями та родичами загиблих вшанували пам'ять загиблих бійців.

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки загиблим Ігорю Дебріну, Дмитру Сластнікову, Олександру Костині та Богдану Дацюку. 

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року, коли обговорювалось питання децентралізації та надання окремим районам Донецької та Луганської області особливого статусу, під стінами Верховної Ради розгорілись сутички між демонстрантами та правоохоронцями. 

Обурені схваленням змін до Конституції, протестувальники закидали споруду парламенту димовими шашками й підірвали посеред кордону правоохоронців бойову гранату. 

В результаті вибуху загинув один гвардієць та постраждало ще троє солдат. Відразу ж після трагедії перестало битись серце 25-річного старшого солдата Ігоря Дебріна. Наступного дня від отриманих поранень пішли з життя 21-річний солдат Дмитро Сластніков та 20-річний солдат Олександр Костина. Згодом, не приходячи у свідомість, помер і 25-річний солдат Богдан Дацюк.

Ще понад 100 правоохоронців зазнали ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Усі вони проходили строкову службу у Першій Президентській бригаді оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка Північного оперативно-територіального об’єднання НГУ.

Як відомо, Шевченківський суд Києва розглядає по суті справу про терористичний акт. Першому обвинуваченому у справі суд призначив цілодобовий домашні арешт і зобов’язав Сергія Крайняка не покидати будинок в селі Київської області, де він зареєстрований, і носити електронний браслет.

Інший обвинувачений Ігор Гуменюк досі залишається під вартою. 

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали
Діяльність