«Ми маємо воювати до того часу, допоки останній окупант не покине нашу землю», – Ігор Клименко

clock
29.09.2023 13:00

На цьому наголосив Глава МВС України під час презентації фільмів про бійців «Гвардії наступу». 

Напередодні Дня захисників та захисниць України Міністерство внутрішніх справ презентувало три короткометражні фільми про штурмові бригади «Гвардії наступу» – «Азов», «Буревій», «Кара-Даг», «Рубіж», «Спартан», «Червона калина», «Хартія», «Лють» та «Сталевий кордон».

Нині усі підрозділи беруть участь у боях на Сході та Півдні України та мають значні успіхи під час контрнаступальних дій.

«Сили МВС України ще з 2014 року дають відсіч російським окупантам. Ми боремося з ворогом століттями, адже на меті у росії – знищити нашу ідентичність та весь наш народ. Саме ця війна показала справжнє звіряче обличчя ворога. Наразі наша задача - вибити окупантів з нашої землі та відбудувати наші міста», – заявив Ігор Клименко на відкритті заходу.

Окрім того, на прем’єрі фільмів були присутні Герої російсько-української війни, командири підрозділів, керівники Національної поліції, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та курсанти вищих навчальних закладів системи МВС.

На початку презентації фільмів Глава МВС України Ігор Клименко подякував бійцям штурмових бригад за віддану службу та захист країни від російських загарбників. Він наголосив, що саме вони є одними з тих, хто наближає нашу Перемогу.

Також Міністр внутрішніх справ відзначив студентів вишів системи МВС, котрі попри війну обрали шлях формування правопорядку та відбудови країни:

«Я хотів би звернутися до кожного і кожної з вас. Ви – молоді люди, які відчули своє покликання – служити на благо держави. Після завершення війни поліція та Національна гвардія будуть охороняти публічний порядок. Прикордонники будуть на держрубежах, а рятувальники повернуться до звичних завдань. Ми не маємо дозволити, аби наші рідні та близькі почувалися в небезпеці».

Між презентацією фільмів до гостей виходили бійці та командувачі штурмових бригад, які розповідали про бойові дії, побратимів, евакуацію, полон та плани на майбутнє вже у вільній країні. Своєю чергою курсанти вищих навчальних закладів системи МВС радо спілкувалися з бійцями та запитували про успіхи на фронті та кількість знищеної техніки.

«Ми створюємо наші підрозділи на основі отриманого досвіду. Досвід – це, мабуть, саме дороге, що у нас може бути. Досвід не купиш, не знайдеш, його потрібно отримати. На початку створення бригади була опрацьована програма, як штурмових дій, так і підрозділів вогневої підтримки, артилерії. Кожен з бійців працює за своїм напрямком, отримавши відповідне навчання в інструкторів», – розповів курсантам Герой України, командир бригади «Сталевий кордон» Валерій Падитель.

Саме під його командуванням прикордонники виконували завдання з оборони Маріуполя. Він останнім зі свого загону вийшов з Азовсталі та потрапив у полон.

«Ми прогнозували війну ще за місяць до початку повномасштабного вторгнення, ми вже проводили певні підготовчі заходи. Ніхто не вірив до останнього, але, на жаль, воно так сталося. Перше враження було розчарування, а наступне – це як офіцера – прийняття рішень щодо організації оборони нашої держави», – пригадує Валерій Падитель.

Також на заході був присутній командувач Національної гвардії України Олександр Півненко. Він подякував військовослужбовцям за професіоналізм, силу та мужність у звільненні українських територій та наголосив, що Україна обов’язково переможе у цій війні:

«Ваша робота, мужність,  відвага і стійкість дають змогу нам стримувати та знищувати ворога, звільняти наші території. Українці пишаються такими воїнами! Дякую кожному з вас! Слава Україні!».

По завершенню заходу до присутніх вийшов боєць Першої Президентської бригади «Буревій» на псевдо «Канцлер», який презентував власну пісню «Сила Моя».

24-річний військовослужбовець від початку повномасштабного вторгнення брав участь в обороні Київської області, а згодом у складі бригади «Буревій» виконував бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямах.

Саме на позиціях поблизу міста Сіверськ Бахмутського району «Канцлер» почав складати перші рими в рядки для майбутньої пісні, що на думку бійця має надихати та мотивувати його побратимів на перемогу у контрнаступі.

«Війн було багато. Ця війна остання!» – написав тоді на стіні свого бліндажа молодший сержант і пообіцяв собі та друзям, що так і буде.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали