Контраст
Шрифт

Мережа закордонних представництв українського міграційного відомства має перспективу розширення, зокрема, у Чехії, Німеччини, Туреччини – Євгеній Єнін.

clock
26.10.2022 15:25

Про це перший заступник міністра внутрішніх справ України повідомив під час включення до прямого ефіру телемарафону «Єдині новини» із міста Кракова в Польщі.

Краків і Гданськ стали ще двома польським містами, де працюють мобільні паспортні центри ДП «Документ». Раніше такий сервіс надавався українцям лише у Варшаві. Розширення мережі є нагальною потребою, оскільки, як зазначив Євгеній Єнін, лише у перші дні широкомасштабної агресії рф за кордон виїхало близько 7 млн українських громадян.

«У перші дні вторгнення, багато людей, завдяки дружній підтримці наших партнерів, змогли перетнути кордон за фотокопіями чи ксерокопіями документів. Але перебуваючи у Польщі чи інших партнерських країнах, зіткнулися з неможливістю отримати будь-які соціальні гарантії, користуватися освітніми чи медичними сервісами держав-членів ЄС. Саме тому МВС спільно з Міністерством закордонних справ ініціювали розширення можливостей документування наших громадян за межами держави. Уряд підтримав ініціативу – і ось уже понад три місяці закордонні представництва ДП «Документ» працюють у Варшаві. А наразі ми у Кракові, де спостерігаємо роботу одночасно восьми мобільних пунктів», – розповів перший заступник очільника МВС.

За його словами, така кількість мобільних паспортних центрів може обслугувати до 300-350 осіб на добу. Черга формується, як онлайн, так і наживо. Євгеній Єнін підкреслив, що триває робота над розширенням переліку послуг, які надають закордонні представництва ДП «Документ», покращенням логістики, спрощенням процедур та їхньої тривалості.

Перший заступник міністра повідомив, що ведуться перемовини щодо розширення мережі закордонних підрозділів українського міграційного відомства не лише у Польщі, а й у низці інших країн. І йдеться не лише про мобільні, а й про стаціонарні центри.

«Перебуваючи з головою Державної міграційної служби України Наталією Науменко в Чехії, ми домовилися про це з чеською владою. Так само нас чекає Німеччина, Туреччина. Справа за малим – маємо збільшувати кількість спеціалізованих бусів, які можуть працювати в такий дистанційний спосіб. А в подальшому – плануємо знімати офіси, як це сьогодні у Варшаві, де одночасно працюють 28 робочих станцій», – зазначив Євгеній Єнін.

Своєю чергою Наталія Науменко наголосила, що процес домовленостей з різними країнами проходить легко, адже партнери зацікавлені в тому, щоб громадяни України мали паспортні документи.

«Під час консультацій з нашими партнерами Державна міграційна служба України прагне включення в усі процеси, в які залучені наші громадяни на території Євросоюзу, щоб не втратити зв’язок із ними, знати, що з ними відбувається, з яким проблемами стикаються, чим Україна може їм допомогти», – наголосила очільниця ДМС України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність