Контраст
Шрифт

Зростання довіри до поліції неможливе без підтримки ЗМІ - Антон Геращенко

clock
09.07.2021 18:27

Про це заступник міністра внутрішніх справ України сказав під час регіональних слухань з питань безпеки журналістів, які відбулися сьогодні, 9 липня, в Головному управлінні Національної поліції Одеської області. 

У слуханнях взяли участь представники Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та регіональних ЗМІ. Зокрема, головні редактори видання «Ізбірком» та «Альтернатива.орг» Валерій Болган та Роман Варшанідзе, шеф-редактор новин «7 каналу» Олександр Полуєв і журналіст видання «Думская.нет» Олена Балаба та інші.

За словами Антона Геращенка, наразі пресу в Україні можна вважати «четвертою владою», яка формує думки багатьох людей, але разом з тим існують реальні проблеми, пов’язані з журналістською діяльністю. З одного боку, це недостатня толерантність до преси з боку суспільства, а з іншого - контролювання ЗМІ тими чи іншими фінансовими групами. 

«В Україні права журналістів захищені законодавством – зокрема, статтями 171 та 345-1 Кримінального кодексу. Більше того, вони захищаються на рівні з правами працівників правоохоронних органів», - наголосив заступник міністра внутрішніх справ. 

Начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції Євгеній Макаров також відзначив актуальність і важливість захисту прав медіаспільноти. 

«Для більш плідної взаємодії та оперативного  обміну інформацією створена поштова скринька для прямого діалогу з представниками мас-медіа. Всі повідомлення, які туди надходять, моментально опрацьовуються і направляються для реагування до відповідних органів поліції», - сказав він.

Т.в.о начальника ГУНП Олександр Ганжа запевнив, що поліція області робить все можливе, аби забезпечити безпеку журналістів та ефективно розслідувати вчинені відносно них злочини. 

«Ми завжди відкриті до конструктивного діалогу з представниками засобів масової інформації й готові усіма передбаченими законом засобами сприяти захисту їх професійної діяльності та відновленню прав і свобод у разі порушення», - підкреслив він.      

Про стан розслідування проваджень за фактами кримінальних правопорушень у сфері професійної діяльності журналістів поінформував заступник начальника ГУНП – начальник слідчого управління Олександр Саламаха. 

За його словами, останні п’ять років слідчими підрозділами поліції Одещини зареєстровано 93 провадження цієї категорії. Це злочини, передбачені статтями 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста), 347-1 (Умисне знищення або пошкодження майна журналіста)  та 348-1 (посягання на життя журналіста) Кримінального кодексу України. За результатами розслідування 17 проваджень скеровані до суду.

У зв’язку з цим заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запропонував оприлюднити вичерпний перелік цих проваджень та інформацію про стан розслідування кожної справи. 

«Я вважаю це одним з кроків у напрямку якісної взаємодії із засобами масової інформації. Ми постійно працюємо над тим, щоб довіра до поліції зростала, а це неможливо без підтримки мас-медіа», - сказав він.

Схожі матеріали
Діяльність