Контраст
Шрифт

Харківські поліцейські припинили діяльність шахрайського кол-центру із місячним оборотом у три мільйони гривень

clock
06.09.2021 12:33

Зловмисники орендували приміщення у Запоріжжі, де працювали 15 осіб. Вони  представлялися співробітниками виконавчої служби, державного казначейства або банківських установ. Сфера їх «діяльності» розповсюджувалася як на територію України, так і на сусідні країни.

Викрили шахрайську схему із заволодіння коштами громадян та припинили діяльність кол-центру оперативники управління стратегічних розслідувань в Харківській області спільно із детективами слідчого управління обласної поліції.

За даними слідства, організував діяльність центру 32-річний мешканець Запоріжжя. Його працівники – 15 осіб -  віком від 28-ми до 49-ти років, представляючись виконавчої служби, державного казначейства або банківських установ, отримували персональні дані фізичних осіб про банківські карти та рахунки – реквізити та CVV-код. Для цього вони використовували психологічні методи впливу та діяли за підготовленою інструкцією. Також користувалися програмою підміни телефонного номера, аби замаскувати свою діяльність. Клієнтські бази даних зловмисники скуповували у DarkNet.

Отримані шахрайським шляхом кошти переказували на електронні гаманці, картки підконтрольних осіб, а також переводили у криптовалюту, які надалі конвертували в готівку на території України.

За результатами проведення санкціонованих обшуків оперативники та слідчі за силової підтримки полку поліції особливого призначення в Харківській області вилучили «чорнові» записи, 55 мобільних телефонів, понад 100 сім-карток операторів мобільного зв’язку та банківські картки.

Вирішується питання про затримання організатора та його спільників і повідомлення їм про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Харківська обласна прокуратура.

За шахрайство чинним законодавством передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 12-ти років з конфіскацією майна.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність