Контраст
Шрифт

«Європейський рівень культури та безпеки на дорогах – це насамперед самодисципліна», – Арсен Аваков (ФОТО, ВІДЕО)

clock
04.07.2016 11:53

Про це міністр внутрішніх справ заявив сьогодні, 4 липня, на відкритті тестової системи відеоспостереження, що запрацювала у Одесі та Києві.

Мета проекту – автоматична фіксація порушень швидкісного режиму за допомогою сучасних камер та без участі поліцейського. Результати тесту допоможуть створити повноцінну та ефективну систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху і в наступному році ввести її по всій країні.

«Сьогодні ми акцентуємо увагу на цьому пілотному запуску тому, що це відповідальність не лише для нас. Це відповідальність для кожного громадянина, хто їздить за кермом і має привчатися до іншого рівня дисципліни і самоконтролю», – наголосив Арсен Аваков.

Камера фіксує перевищення швидкості, після чого інформація передається в Центр обробки даних Національної поліції. Вони обробляються оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронна адміністративна постанова, яка в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу. Водіям, чиї автівки мають державну реєстрацію, постанова буде відправлятися Укрпоштою. Щодо транспортних засобів з іноземною реєстрацією, то постанова буде передаватися через Держприкордонслужбу (з метою вручення постанови адміністративного особі, яка ввезла транспортний засіб на територію України).

Повноцінне впровадження системи по всій країні передбачає до 5 тисяч відеокамер і стане можливим лише після вливання інвестицій, сума яких вираховується мільярдами доларів США.

«У всьому світі це – дуже вигідний з точки зору фінансового інвестування проект. До нас вже після прийняття законодавчої бази звернулися у приватному порядку десятки компаній, які готові вкладати сотні мільйонів доларів», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Вже найближчим часом керівництво МВС запросить Міжнародний інвестиційний банк, який буде займатись підбором інвесторів для проекту. При цьому відбір донорів, техніки та інші складові процесу будуть абсолютно прозорими.

Ефективність системи виявилась вже в перші години роботи тестових камер.

«За шість годин ми маємо таку кількість правопорушень, сума стягнень за які була б еквівалентна трьом мільйонам гривень, які могли б надійти в держбюджет», – сказав Арсен Аваков.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність