Виступ новопризначеного міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського у Верховній Раді

clock
16.07.2021 12:40

Шановні колеги! Шановний український народе! Сьогодні для мене дуже важливий та відповідальний день. Мою кандидатуру запропоновано на  посаду міністра внутрішніх справ України. Я з команди Президента, і був з ним з перших днів. Йшов з командою Президента у першій двадцятці до Верховної Ради України. Тож, перш за все, хочу подякувати Президентові України Володимиру Зеленському за довіру.

Значну частину свого життя я присвятив законотворчості в справі реформування правоохоронної судової системи. Вже майже два роки я був обраний на посаду голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. За цей час наш розробив, а Верховна Рада прийняла 48 законів у сфері кримінальної юстиції, за що я щиро дякую вам, мої колеги. Особливо хочу подякувати членам мого комітету. Переконаний, ми продовжимо плідну співпрацю і надалі.

Головним мої пріоритетом на посаді міністра буде безпека громадян, держави та збільшення рівня довіри суспільства до правоохоронних органів.

Я хочу звернутись до працівників поліції і висловити їм свою повагу. Я поважаю усіх із вас, хто має офіцерську честь і гідність. Але я буду нещадно боротися з тими, хто всупереч присяги використовує своє повноваження задля власного збагачення та порушує права людей. 

Роботу поліцейських не можна порівняти з роботою цивільних державних службовців, тому що іноді поліцейський може піти зранку додому і вже ніколи не повернутися живим. За роки незалежності загинуло 1 тисяча 697 працівників органів внутрішніх справ, і ми всі повинні про це пам'ятати.

Саме тому питання захисту трудових та соціальних прав поліцейських, збільшення видатків на оплату праці буде одним із пріоритетів у моїй роботі, і тут мені потрібна буде підтримка і Президента, і Прем'єр-міністра, і головне ваша, шановні колеги.

Декілька слів про основні напрями, принципи та пріоритети моєї роботи на посаді міністра внутрішніх справ. Величезну увагу я планую зосередити на боротьбі з організованою злочинністю, так званими "ворами в законі" та кримінальними авторитетами. Саме через них скоюється значна кількість тяжких і особливо тяжких злочинів. Гарантую, що рішення РНБО та Президента по санкціям проти ватажків кримінальних угруповань будуть неухильно виконуватись в  повному обсязі.

Обличчям Національної поліції є 17 тисяч патрульних офіцерів поліції. Саме вони приходять на допомогу тим, хто потерпає від злочинців або потребує допомоги. Розвиток і вдосконалення патрульної поліції буде одним із найголовніших моїх пріоритетів. Гарантую, що патрульні продовжать притягувати до відповідальності за адмінправопорушення суддів, прокурорів і народних депутатів, але виключно в  рамках закону. На кожен випадок порушення прав людини або брутальної  неповаги до її гідності обов'язково буде реакція.

Безпека країни починається з безпеки на кожній вулиці та площі в кожному місті і селищі України. Користуючись нагодою, з цієї великої трибуни я  звертаюсь до мерів міст, голів ОТГ та депутатів  місцевих рад. Якщо ви хочете зробити ваше місто і селище безпечними, виділяйте більше коштів на закупівлю і встановлення систем відеонагляду. Чим більше буде відеокамер на вулицях міст і сіл України, тим більш безпечно будуть відчувати громадяни України. І сьогодні, завдяки мережі відеокамер,  найбільше розкривається злочинів саме по гарячим слідам.

Також бачу своїм обов'язком продовжити реалізовувати проект "Поліцейський офіцер громади" та підхід Community Policing. Суть якого полягає в налагодженні нової якості відносин між поліцейськими, громадою та місцевою владою, де кожен усвідомлює відповідальність за власну безпеку, а поліція у своїй діяльності відштовхується від потреб громадян. Сімейний лікар повинен дбати про здоров'я кожної сім'ї, а поліцейський офіцер громади дбати про безпеку в кожній домівці.

Минулого року на дорогах  України загинуло 3454 людини з них 169 – це діти. Це в рази  більше, ніж на дорогах європейських країн і це ганьба. Безпека дорожнього руху буде моїм  особистим пріоритетом, тому я продовжу розвиток системи автоматичної фіксації правил дорожнього руху, втілення сучасних технологій контролю за дорожнім рухом. В мене є мрія, щоб кожні 5 років смертність на дорогах зменшилась вдвічі, аж до нуля.

Українські дороги, які зараз масштабно реконструюються в рамках програми Президента "Велике будівництво" повинні бути не тільки гарними, але й безпечними. Разом з міністром транспорту та інфраструктури Олександром Кубраковим ми  не допустимо знищення українських доріг через вантажівки, які йдуть  з жахливим перевантаженням. Штрафи  за перевантаження будуть сплачувати не тільки перевізники, але й справжні винуватці перевантаження, замовники таких перевезень. Ми нікому не дозволимо знищувати українські дороги, які зараз  відбудовуються за мільярди гривень українських платників  податків.

Ще одним пріоритетом у роботі мене як міністра внутрішніх справ, я бачу більший рівень цифровізації всіх сфер роботи МВС. В цьому питанні я розраховую я щиру підтримку Михайла Федорова.  

Превенція, запобігання та покарання за насильство у  сім'ї, захист прав дітей та неповнолітніх буде одним із моїх пріоритетів в роботі міністра. Як демонструють останні соцопитування понад 70 відсотків випадків насильства та третина всіх злочинів проти майна і здоров'я скоюються особами залежними від використання наркотичних засобів. Тому одним із пріоритетів моєї діяльності буде жорства протидія і запобігання поширенню наркотиків та допомога у реабілітації наших співгромадян, які пішли на злочин після того, як, на жаль, стали наркозалежними.

Хочу наголосити, що справедливість, захист прав людини та інтересів потерпілих неможливі без якісної і чесної роботи українського суду. Вірю і сподіваюсь, що закони про реформу ВРП, ВККС, які ми з вами прийняли нещодавно розблокують системну судочинство. Справи в судах не повинні розглядатися багато років поза межами розумних строків, як це зараз часто буває.

Одна із ознак державності – це надійний і непорушний кордон України. Тому одним із головних завдань у сфері реформи Державної прикордонної служби я бачу будівництво сучасного і ефективно облаштованого державного кордону по всьому периметру держави.

Прикордонники в ХХІ сторіччі не повинні пішки здійснювати патрулювання державного кордону. Кого першими бачать гості нашої країни? Звичайно, прикордонників. Тому я буду докладати всіх зусиль, щоб вони отримували гідну оплату і належні умови праці, щоб завжди зустрічати гостей України посмішкою. Ну, а черги на кордонах вже в найближчі роки повинні піти в минуле.

Національна гвардія – це один із опор української державності і внутрішньої стабільності. Нацгвардія важлива, надважлива державна інституція, оскільки, вона направлена на рівні з поліцією, бере участь в охороні громадського порядку та забезпеченню публічної безпеки. Саме  тому законодавство, міністр внутрішніх справ координує спільні зусилля поліції та Нацгвардії для забезпечення спільного спокою та безпеки.

Минулого року на території держави внаслідок надзвичайних ситуацій, пожеж та інших надзвичайних подій загинуло 3 тисячі 124 особи – це жахливі цифри, за кожною цифрою стоїть доля людей та сімей. Тому моя особлива увага буде стосуватись впровадження системи добровільного страхування майна від пожеж та надзвичайних ситуацій.

У сфері надання адмінпослуг підрозділами Державної міграційної служби та системи сервісних центрів буду робити акцент на ще більшому спрощенні і прискоренні отримання паспортів та будь-яких дозвільних документів. Всі послуги, які можна надавати віддалено без шкоди для безпеки персональних даних громадян будуть цифровізовані для їх зручності.

Перебої у виробництві бланків, паспортів, водійських посвідчень повинні піти в минуле назавжди, але тут не все в силах міністерства, будемо звертатися до вас і до інших органів.

І насамкінець, я відповідально розумію, що сьогодні я можу бути призначений міністром, відповідальним за внутрішню безпеку країни, яка вже восьмий рік продовжує свій супротив проти агресії Російської Федерації. Тому велику частину своєї роботи я збираюсь присвятити зміцненню внутрішньої стійкості і оборони нашої України у тісній співпраці з Міністерством оборони, Генштабом та українською розвідкою. Запевняю вас, що я буду приймати активну участь у створенні розбудови дієвої системи тероборони та в усіх заходах, які будуть сприяти відновленню територіальної цілісності України, повернення українського Криму та Донбасу. 

Шановні друзі, я не обіцяю в мить вирішити всі проблеми – це неможливо, але обіцяю професійно та принципово виконувати свою роботу на посаді міністра і готовий гідно нести свою службу в інтересах українського народу і держави.

Ще раз дякую за довіру, надану мені Президентом України, Прем'єр-міністром та вами, шановні колеги!

Слава Україні! 

Схожі матеріали