Контраст
Шрифт

Україна та Італія розвивають співпрацю в космічній галузі

clock
30.04.2021 17:08

Конструкторське бюро «Південне», ВО «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» та італійська компанія «AVIO S.p.A» домовились про додаткове постачання 10 двигунів українського виробництва для ракети-носія «Vega» на суму майже 6 мільйонів євро.

Про це під час ІХ засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва домовились голова української частини Українсько-італійської ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італійської Республіки Луіджі Ді Майо.

Результатом домовленостей сторін став Меморандум про співпрацю у сфері космічної діяльності укладений між Державним космічним агентством України (ДКАУ) та Італійським космічним агентством.

Довідково: Проєкт VEGA (італ. Vettore Europeo di Generazione Avanzata) розроблявся Італійським космічним агентством з початку 1990-х, на заміну ракети-носія «Скаут» виробництва США.
У листопаді 2000-го року VEGA увійшов до програми ракети-носія «Аріан».
Державне конструкторське бюро «Південне» дістало право постачати власні ракетні двигуни для європейської ракети-носія «Вега» у 2004 році.
У листопаді 2017 року Європейська ракета-носій Vega з українським двигуном успішно стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані
18-й успішний запуск ракети з українським двигуном відбувся сьогодні 29 квітня о 04:50 за київським часом.
Основним навантаженням ракети був космічний апарат Pléiades Neo 3 масою близько 750 кг. Його доставку на орбіту замовила компанія Airbus Defence and Space.
Ракета-носій легкого класу Vega має український двигун, зокрема ㅡ блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня.

Схожі матеріали
Діяльність