У Луцьку представили результати міжнародного проєкту, що реалізується для підвищення рівня професійної майстерності волинських рятувальників

clock
03.06.2021 15:22

3 червня у Луцьку відбулась презентація сучасного Навчально-практичного центру та тренінгового комплексу з підготовки особового складу пожежно-рятувальних підрозділів Служби 101 Волинської області, а також інших результатів, досягнутих в рамках реалізації Проєкту міжнародної технічної допомоги «Ефективна координація рятувальних заходів в Остролецько-Сєддєцькому субрегіоні та Волинській області» (далі – Проєкт), що співфінансується Європейським Союзом по Програмі транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014 — 2020».

Тренінговий комплекс європейського зразка включає в себе смугу перешкод (лабіринт) із тренажерами та спеціальним комп’ютерним пультом, що разом імітують умови реальної пожежі. В лабіринті можна змінювати конфігурацію металевими решітками, створювати задимлення, відтворюються звуки, характерні під час аварій та пожеж, крики людей про допомогу. В лабіринті є люки, труби, вікна. Рух рятувальника під час тренування відслідковується інфрачервоними камерами та завдяки датчикам, що розміщені в плитах на підлозі лабіринту. Площа комплексу близько 250 м кв. Вартість лабіринту та обладнання понад 4 млн.грн.

Для журналістів та почесних гостей, а також начальників усіх пожежно-рятувальних частин служби ГУ ДСНС у Волинській області продемонстрували порядок проходження тренування.

В рамках Проєкту проведено дієві заходи для підвищення рівня готовності пожежно-рятувальної служби Волинської області до реагування на пожежі, надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, а також для покращення взаємодії між пожежно-рятувальними підрозділами Волинської області та Мазовецького воєводства Польщі.

Зокрема, для волинських рятувальників закуплено:

- 60 сучасних апаратів на стисненому повітрі фірми «Драгер» та 240 масок до них для усіх рятувальників підрозділів обласного центру (на суму понад 2,5 млн.грн),

- 2 одиниці спеціальної техніки (пожежна автоцистерна та автомобіль газодимозахисної служби на суму понад 6,5 млн грн),

- Контрольно-вимірювальний прилад для проведення технічного обслуговування дихальних апаратів, панорамних масок до них та костюмів хімічного захисту (вартість понад 200 тис грн.),

- 11 потужних компресорів (на суму понад 3 млн. грн.) для швидкого наповнення повітрям балонів захисних апаратів, що необхідні рятувальникам для роботи у задимленому середовищі,

- інтерактивний симулятор і 2 спеціальні манекени для навчання рятувальників порядку надання реанімаційних заходів потерпілому (загальною вартістю понад 250 тис грн.)

Проєкт реалізується за підтримки ДСНС України, у тісній співпраці з Волинською обласною адміністрацією.

Партнери Проєкту: Головне Управлінням ДСНС у Волинській області, Муніципалітет м.Сєдльце Мазовецького воєводства Республіки Польща (Головний партнер), Седлецьке міське управління Державної пожежної служби Республіки Польща, гміна Корчєв Мазовецького воєводства Республіки Польща.

Бюджет Проєкту для української сторони – понад 700 тисяч євро.

Пресслужба ДСНС

Схожі матеріали