Контраст
Шрифт

У Франції на воду спущено перший катер, збудований для охорони морських кордонів України

clock
09.12.2021 18:00

Сьогодні у Франції спущено на воду перший катер FPB98MKI, збудований для охорони морських кордонів України. Наразі завершуються остаточні роботи з монтажу, налагоджування та підготовки обладнання корабля до швартових випробувань. І вже навесні, після проведення ходових випробувань, очікується прибуття нового катера в Україну.

Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України у Франції Вадима Омельченка, Генерального директора компанії ОСЕА Ролана Жоассара, керівництва і менеджменту компанії ОСЕА, а також представників робочої групи Держприкордонслужби з нагляду за будівництвом катерів.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Вадим Омельченко подякував французькій стороні за виконання контракту та зазначив, що одним із здобутків цього контракту є те, що 5 із 20 катерів, які планується побудувати, будуть вироблені в Україні з допомогою французьких спеціалістів на українських потужностях у Миколаєві.

Заступник начальника управління організації Морської охорони Адміністрації Держприкордонслужби України Владислав Шмальов, який знаходиться у Франції разом з робочою групою Держприкордонслужби з нагляду за будівництвом катерів, зазначив, що побудований катер може розвивати швидкість до 30 вузлів (близько 60 км/год). Його випробування розпочнуться вже наступного тижня та триватимуть до кінця січня. Крім того, Владислав Шмальов додав, що найближчим часом у Францію прибудуть українські моряки-прикордонники, які під кураторством фахівців підприємства ОСЕА навчатимуться експлуатувати та обслуговувати нову техніку.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян повідомила, що у квітні, після проведення необхідних заводських випробувань, судно прибуде в порт м. Одеса.

"Найближчим часом український екіпаж судна пройде спеціальну підготовку і здобуде досвід французьких колег. Очікуємо, що протягом трьох років результатом успішної реалізації домовленостей між Україною та Францією стане отримання ДПСУ 20-ти таких кораблів. П’ять із них, за умовами контракту, збудують за сучасними французькими технологіями в Україні на суднобудівному підприємстві «Нібулон». Роботу розпочато! Катери будуть спущені на воду з Миколаївського заводу до кінця 2023 року", - розповіла Мері Акопян.

Заступниця очільника МВС України, яка наразі перебуває у Франції з робочим візитом, подякувала французьким партнерам за підтримку амбітних українських проєктів!

"Разом ми створимо потужний флот Державної прикордонної служби України та виведемо нашу суднобудівну галузь на якісно новий рівень", - наголосила Мері Акопян.

Департамент комунікації МВС України 

Схожі матеріали
Діяльність