Контраст
Шрифт

Тетяна Ковальчук взяла участь у сьомому засіданні підкомітету з питань співробітництва у сфері юстиції, свободи і безпеки Комітету асоціації між Україною та ЄС

clock
19.05.2021 20:16

Сьогодні, 19 травня, під час засідання заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук поінформувала сторону ЄС про досягнення на шляху реформування органів системи МВС та запровадження європейських стандартів у діяльність правоохоронного відомства.

Зокрема, зроблено акценти на масштабуванні проєкту «Поліцейський офіцер громади», відкритті поліцейських станцій, запровадженні системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі, подальшій розбудові єдиної комплексної системи відеонагляду, протидії домашньому насильству та масштабуванні системи реєстрації затриманих «Custody records».

Окремо наголошувалося на імплементації законодавчих змін стосовно спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень. 

«У результаті вжитих заходів ми змогли зменшити навантаження на слідчих, що дозволило їм зосередитися на розслідуванні тяжких злочинів»,- відзначила заступник міністра.

Європейські партнери були задоволені новинами щодо розробки проєкту Стратегії громадської безпеки і цивільного захисту, а також Плану заходів з виконання Стратегії боротьби з організованою злочинністю та проєкту урядового акта про запровадження в діяльність органів державної влади системи оцінки загроз тяжкої злочинності - SOCTA Україна.

Делегацією ЄС, яку очолив пан Річард Тіббелс, відзначено значний прогрес в імплементації Стратегії інтегрованого управління кордонами, а також у розвитку співробітництва у сфері міграції та притулку, зокрема наголошувалося на високому рівні виконання Угоди про реадмісію. 

Сторони обговорили перспективи участі України в ініціативах в рамках нового Пакту з міграції і мобільності, а також можливості приєднання України до Європейської міграційної мережі. При цьому сторона ЄС наголосила, що виконання Україною взятих на себе зобов’язань є передумовою продовження і розширення підтримки з боку ЄС.

Своєю чергою Тетяна Ковальчук засвідчила готовність МВС продовжувати роботу в напрямі адаптації законодавства та посилення спроможностей у протидії організованій злочинності, виконанні критеріїв функціонування безвізового режиму з ЄС та рекомендацій Європейської Комісії. Також заступниця міністра висловила зацікавленість у виробленні підходів до адаптації національного законодавства в частині відповідності Шенгенському кодексу про кордони та проведенні спільних інформаційних кампаній щодо запровадження Європейським Союзом системи попередньої авторизації подорожей.

Сторони позитивно оцінили інтенсифікацію співробітництва з Європейською агенцією прикордонної та берегової охорони, Європолом та Агентством з підготовки працівників правоохоронних органів – CEPOL, а також висловили сподівання, що реалізація спільних проєктів дозволить посилити спроможності та ефективність протидії торгівлі людьми, незаконному обігу зброї, наркотиків та іншим видам злочинної діяльності.

Фото Андрій Новицький

Схожі матеріали
Діяльність