Тетяна Ковальчук взяла участь у роботі круглого столу «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом в Україні: призма перехідного правосуддя»

clock
22.06.2021 18:04

Сьогодні, 22 червня, заступниця Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук взяла участь у роботі круглого столу «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом  в Україні: призма перехідного правосуддя». Захід ініційований міжфракційним об’єднанням Верховної Ради України «Рівні можливості».  

"Питання сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом є  неприпустимим, грубим порушенням прав людини та порушенням міжнародного права, яке на жаль, активно використовується як інструмент ведення війни  та загрожує миру та безпеці громадян, які проживають на окупованих територіях", - зазначила заступниця міністра. 

Тетяна Ковальчук наголосила на необхідності впровадження законодавчих інструментів з  питань врегулювання сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, оскільки  наразі таке визначення у законодавстві відсутнє.

"Механізмів ідентифікації, запобігання, реагування, розслідування такого виду злочину як «сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом» не розроблено та не впроваджено. Жодна стаття розділу IV (Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи) Кримінального кодексу України не виокремлює такої кваліфікуючої ознаки злочину як "пов’язані з конфліктом"", - підкреслила вона.

Наразі, слідчі підрозділи Національної поліції України здійснюють досудове розслідування злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи на загальних підставах.

Зважаючи на це, допоки кримінальне законодавство не буде доповнено зазначеною кваліфікуючою ознакою злочину правових підстав для ідентифікації та розслідування таких злочинів не має, що тягне за собою безкарність винних у цьому і відсутності будь-якого захисту потерпілих осіб.

Масштаби сексуального насильства пов’язаного з конфліктом в Україні неможливо осягнути через відсутність доступу на тимчасово окуповані території, неготовність жертв свідчити про такі випадки, що також пов’язано з різними причинами, включно з низькою обізнаністю з питань захисту власних прав, суспільною стигматизацією жертв насильства, недовірою до державних механізмів захисту, з відсутністю практики щодо розгляду злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, які були вчинені в умовах конфлікту.  

Прогалини в національному законодавстві, відсутність чітких визначень,  чіткої термінології, зокрема насильства пов’язаного з конфліктом, відсутність механізму та інструкцій ідентифікації, реагування, документування та розслідування таких правопорушень негативно впливають на кримінальне переслідування та притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб.

"Ми маємо консолідувати зусилля державних інституцій, громадських організацій задля створення дієвих механізмів захисту жертв, що потерпіли від сексуального насильства в умовах конфлікту", - наголосила Тетяна Ковальчук.

 

         Фото: Олег Супрун

Схожі матеріали