Контраст
Шрифт

Тетяна Ковальчук взяла участь у сьомому засіданні Діалогу з прав людини між Україною та ЄС

clock
18.05.2021 21:12

Сьогодні, 18 травня, в режимі відеоконференції відбулося сьоме засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС. Сторони обговорили питання реалізації Національної стратегії з прав людини, питання дотримання прав людини на тимчасового непідконтрольних уряду України територіях, реалізації своїх прав національними та релігійними меншинами. 

Сторона ЄС презентувала новації в законодавчій та інституційній площині захисту прав людини, зокрема у сфері протидії расизму, забезпечення гендерної рівності, а також нового плану дій ЄС у сфері утвердження демократії.

«Жодна країна у світі не має досконалої політики у сфері прав людини, проте має вибір – вживати необхідних зусиль для  її удосконалення», - відзначив Спеціальний представник ЄС з прав людини Еймен Гілмор.

У складі української делегації заступниця міністра Тетяна Ковальчук поінформувала сторону ЄС про заходи, яких вживає МВС для посилення захисту прав людини в діяльності органів системи МВС, зокрема про ініціативу поширення пілотного проекту із запровадження системи реєстрації усіх затриманих Custody records на всю територію України, про утворення Департаменту Головної інспекції в структурі Національної поліції з метою посилення службової дисципліни та контролю, про діяльність управління моніторингу дотримання прав людини в МВС.  

«МВС готове до дієвих і непопулярних заходів з метою викорінення жорсткого та неналежного поводження з боку поліції», - відзначила заступниця міністра.

Тетяна Ковальчук також поінформувала сторону ЄС про напрацювання змін до законодавства з метою приведення антидискримінаційного законодавства у відповідність до норм права ЄС, а також про заходи, вжиті для покращення комунікації з представниками національних та релігійних меншин в рамках нового алгоритму взаємодії. 

Обидві сторони відзначили важливість законодавчого урегулювання свободи мирних зібрань, а також питання реалізації права на мирні зібрання та виконання правоохоронними органами функції забезпечення правопорядку під час їх проведення.

Крім того, сторони обговорили питання захисту прав дітей та протидії домашньому насильству. Тетяна Ковальчук запевнила в готовності МВС до імплементації норм Лансаротської конвенції, про законодавчі ініціативи, зокрема керівні принципи правосуддя, дружнього до дитини, а також діяльність координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

«Карантинні обмеження впливають на зростання ризику домашнього насильства не лише в Україні, але наша мета – вчасне реагування та превенція, а також захист найбільш вразливої категорії потерпілих, якою є діти» - зазначила Тетяна Ковальчук.

Фото Андрія Новицького

 

Схожі матеріали
Діяльність