Контраст
Шрифт

Науковці та практики обговорили механізми подолання корупції

clock
20.04.2021 16:02

Круглий стіл «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхів запобігання та протидії корупції в МВС» пройшов сьогодні, 20 квітня, у форматі онлайн-конференції на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Співорганізатори заходу – Міністерство внутрішніх справ України, Громадська рада при МВС, ДДУВС, Громадська спілка «Центр запобігання та протидії корупції».

Як повідомив голова Громадської ради при МВС Володимир Мартиненко, цей круглий стіл є одним із низки антикорупційних заходів, запланованих у 2021 році.

«Ми розпочали роботу минулого місяця на круглому столі в Одеському університеті внутрішніх справ. Плануємо ще кілька регіональних заходів, які інтегруємо в серію антикорупційних конференцій, котрі традиційно проводимо на базі закладів вищої освіти МВС і підсумовуємо наприкінці року під час міжнародної науково-практичної конференції у НАВС», – зазначив Володимир Мартиненко.

За його словами, до сьогоднішнього круглого столу долучилися антикорупційні уповноважені підрозділів МВС у Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській та Кіровоградській областях. Відповідно, під час наступних заходів географія антикорупційного обговорення розширюватиметься.

«Вже традиційно участь у нашому заході беруть науковці, представники КМЄС в Україні та СКМУ, громадських організацій. Цього року до нашої роботи активно долучається НАЗК. Відтак сьогоднішнє обговорення має дати конкретні відповіді на гострі питання», – сказав голова Громради при МВС.

Ректор ДДУВС Андрій Фоменко зазначив, що питання корупції, попри всі заходи на державному рівні, не втрачає своєї актуальності. Тому круглий стіл має на меті стати платформою для обміну перспективними ідеями, думками та позитивним досвідом у подоланні цього негативного суспільного явища. 

Своєю чергою, старший радник із питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Джозеф Джулай зазначив, що КМЄС готова й надалі сприяти державним і правоохоронним органам України у процесі викорінення корупційних чинників. Він також запевнив, що європейські країни готові ділитися своїм позитивним досвідом, та розповів, як провадиться ідентифікація корупційних ризиків у МВС Угорщини.

Про реалізацію Антикорупційної програми на 2020-2022 роки у Міністерстві внутрішніх справ України повідомив начальник Управління запобігання корупції МВС Анатолій Фодчук. Так, з метою реагування на корупційні ризики проводяться перевірки у територіальних підрозділах та надаються відповідні рекомендації для усунення виявлених недоліків. Водночас, Анатолій Фодчук зазначив, що такі недоліки незначні, і загалом корупційні прояви у МВС зменшилися вдвічі.

Під час круглого столу учасники обговорили корупційні ризики та шляхи запобігання й протидії корупції в роботі сервісних центрів, експертної служби, діяльності поліцейських, надзвичайників, працівників міграційної служби, а також механізми повідомлення про корупцію. Рекомендації, напрацьовані за результатами обговорення, будуть направлені до МВС.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали
Діяльність