Нацполіція ліквідувала масштабний канал транзиту героїну до країн Євросоюзу – Ігор Клименко

clock
22.06.2021 13:57

Про це Голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив сьогодні, 22 червня. Загальна вага вилученої партії героїну становить 235 кг, його орієнтовна вартість - понад 10 млн євро.

«У результаті спільної спецоперації правоохоронців України та Молдови ліквідовано потужний канал постачання героїну з Ірану до країн Євросоюзу. Документування транснаціональної злочинної групи тривало понад півроку. Фігуранти – громадяни Молдови та Туреччини. Вилучено 235 кілограмів героїну на понад 10 мільйонів євро», - сказав Ігор Клименко.

В грудні минулого року оперативники Департаменту боротьби з наркозлочинністю отримали інформацію про те, що іноземна група осіб планує налагодити постачання наркотичного засобу – героїн, в особливо великих розмірах до країн ЄС. Наркотик через Україну мав слідувати транзитом до сусідньої Молдови, звідки його планували «експортувати» у країни Євросоюзу.

«За ініціативи НПУ було підписано договір про міжнародне співробітництво з правоохоронцями Молдови про створення спільної слідчо-оперативної групи», - повідомив перший заступник Голови Нацполіції Євген Коваль.

Зловмисники діяли за ретельно продуманою схемою: вони створили декілька фіктивних будівельних фірм і переправляли наркотики під виглядом будматеріалів. Героїн маскували в муляжах – пустотілій цеглі. З Ірану наркотик подорожував транзитом через Україну до Молдови, де наркодилери орендували цілий склад для розфасування «товару». Потім цей героїн мав потрапити на чорний ринок Євросоюзу.

«У процесі документування з’ясувалося, що зловмисники добре готувалися до контрабанди героїну. Спочатку вони вивчали маршрут руху вантажівок, вникали в тонкощі перетину кордонів і процедурні перевірки. У результаті, добре підготувавшись, вони вирішили переправити велику партію особливо небезпечного наркотику – героїну – з Ірану через територію України до Молдови, а згодом – у країни Євросоюзу», - повідомив начальник Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції Сергій Федченко.

За його словами, для викриття злочинного угруповання була спланована міжнародна спецоперація, участь у якій взяли близько сотні правоохоронців України та Молдови, у тому числі Державної митної служби. 

«7 учасників транснаціональної групи наркодилерів затримано, їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вдалий результат ефективної міжнародної співпраці», - підкреслив Голова Нацполіції Ігор Клименко. 

Схожі матеріали