Контраст
Шрифт

На міністра аграрної політики планували замах, поліція пред’явила підозри зловмисникам - Денис Монастирський

clock
18.11.2021 19:11

На міністра аграрної політики України Романа Лещенка планували замах. Поліція провела спецоперацію з інсценування злочину і затримала підозрюваних.
Про це повідомив на спеціальному брифінгу міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

«У серпні до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для вчинення замовного вбивства іншого громадянина України. Нацполіція отримує десятки подібних повідомлень. Правоохоронці перевірили інформацію і зрозуміли, що вона відповідає дійсності», - розповів Денис Монастирський.

Він додав, що жінку-посередницю, яка шукала виконавця злочину, шляхом оперативної комбінації було виведено на особу, що погодилась добровільно співпрацювати з поліцією, граючи роль кілера. Під час спілкування посередниці з цим "кілером", яке ретельно документувалось поліцією, встановили, що замовником злочину насправді є громадянин США, який займається в Україні аграрним бізнесом.

«Особу, яку захотіли вбити, замовники найняли для того, щоб силовим шляхом «вибити» борги з іншого громадянина України. Він у 2018 році працював директором сільгосппідприємства, яке належало громадянину США. Але жертва, взявши гроші за «вибивання» боргів, вкрала їх та переховувалась від замовників. У рамках документування замаху на вбивство, під час негласних слідчо-розшукових дій, співробітники поліції створили враження у зловмисників, що жертву - викрадено. Замовники – громадянка України та громадянин США, приїхали в одне із сіл Київської області проконтролювати виконання їхнього завдання. Там, у підвалі приватного будинку, їм продемонстрували жертву зі зв’язаними руками, загримовану так, ніби її забито до смерті», - пояснив очільник правоохоронного відомства.

Зловмисники переконались, що робота "кілера" реальна і відразу замовили іншу жертву. Нею стала людина, з якою вони працювали, намагалися забрати майно та отримати уявні борги. Цією жертвою мав стати Роман Лещенко, який на той час, у 2018 році, ще не працював членом Уряду.

«Вчора увечері пройшла зустріч підставного "кілера" та замовників. Під час розмови вони проговорили всі деталі майбутнього злочину. Зловмисники доручили особі, яку вони вважали кілером, - викрасти та піддати тортурам Романа Лещенка. Як винагороду за злочин виконавцю замовлення дали передоплату у розмірі 20 тисяч доларів США. Ці гроші вилучено і долучено до матеріалів справи. Підозрюваних у злочині громадянина США та громадянку України затримано в порядку ст. 208 КПК. Їм вже оголошено підозру за декількома статтями особливо тяжких злочинів. За них передбачено покарання до довічного позбавлення волі», - підкреслив Денис Монастирський.

Голова Нацполіції Ігор Клименко підкреслив, що відео матеріали, показані на брифінгу, лише невелика частка доказової бази, яку зібрано на сьогодні.

«Пред'явленно підозри за чотирма статтями Кримінального кодексу: це викрадення, вимагання, нанесення тяжких тілесних ушкоджень та замах на вбивство. Усіх затриманих осіб на цей час поміщено до ізолятору тимчасового тримання», - зазначив Ігор Клименко.

Він також повідомив, що основним мотивом вчинення злочину були гроші.

«Особливо хочу підкреслити цинізм цієї ситуації. Замовники також пропонували кілеру пограбувати жертву і все, що вдасться вкрасти, поділити із замовником», - сказав очільник Нацполіції.

Міністр агрополітики Роман Лещенко зазначив, що лише кілька годин тому повернувся із службового відрядження, коли йому повідомили про запланований злочин.

«Мене ця ситуація шокує, але я хочу сказати наступне. Якщо хтось вважає, що будь-які погрози, замахи, шантаж або фізичне усунення дасть можливості уникнути юридичної відповідальності, то я хочу запевнити, що у вас немає ніяких перспектив у цьому питанні. Усі матеріали, усі дані про українську землю, усі резервні копії держземельного кадастру – усе це знаходиться у правоохоронних органів. І усуваючи, залякуючи – ви нічого не досягнете. Я хочу подякувати МВС за професійну роботу і за те, що ви забезпечуєте правопорядок, і все, що потрібно від мене для співпраці зі слідством… я повністю відкритий до взаємодії», - сказав він.

Нагадаємо, 17 грудня 2020 року Рада призначила Лещенка міністром аграрної політики, до цього він був головою Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. До державних посад він працював в аграрній сфері та заснував кілька агрокомпаній.

 

Департамент комунікації МВС України

фото Андрій Новицький

 

 

Схожі матеріали
Діяльність