Контраст
Шрифт

На круглому столі у ЛДУВС науковці й практики обговорили механізми протидії корупції у системі МВС

clock
18.05.2021 15:31

Сьогодні, 18 травня, на базі Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка пройшов у режимі онлайн-конференції круглий стіл «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхів запобігання та протидії корупції в МВС».

Співорганізатори заходу – Міністерство внутрішніх справ України, Громадська рада при МВС України, Громадська спілка «Центр запобігання та протидії корупції», Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка – поставили на меті обговорити нагальні питання щодо провадження антикорупційній діяльності у системі МВС.

За словами Володимира Мартиненка, голови Громадської ради при МВС, онлайн-захід на базі ЛДУВС продовжує низку регіональних круглих столів, що проходять у рамках підготовки до Міжнародної науково-практичної конференції «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі», проведення якої планується наприкінці року до Міжнародного дня боротьби з корупцією.

«Цієї весни ми провели круглі столи антикорупційної тематики в Одеському університеті внутрішніх справ та Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. На відміну від них, сьогоднішнє зібрання прикметне тим, що проходить також і у рамках Тижня Відкритого Уряду, який проводиться за ініціативою Керівного комітету Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» з 17 по 21 травня у країнах-учасницях Ініціативи», – зауважив Володимир Мартиненко.

Віталій Комарницький, ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка, зазначив, що питання протидії корупції потребує обговорення з метою удосконалення законодавчих і практичних механізмів, адже подолання цього негативного суспільного явища є, зокрема, й однією з вимог для вступу України до НАТО.

Як повідомили організатори, до круглого столу долучилися науковці та антикорупційні уповноважені регіональних підрозділів органів системи МВС, представники апарату МВС, інститутів громадянського суспільства та засобів масової інформації. Участь взяли також представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Національного агентства з питань запобігання корупції. Такий склад учасників дозволив всебічно підійти до обговорення корупційних ризиків та шляхів запобігання і протидії корупції в діяльності поліцейських, в роботі сервісних центрів, експертної служби, міграційної служби, служби надзвичайних ситуацій, відомчих медичних закладів; проаналізувати механізми повідомлення про корупцію та здійснити огляд судової практики за корупційними правопорушеннями.

Як підкреслив Адріан Бану, радник з питань боротьби з корупцією КМЄС в Україні, розбудова міцної держави можлива лише за умови функціонування ефективних і вільних від корупції правоохоронних органів, насамперед, Міністерства внутрішніх справ, що фактично відіграє одну з найважливіших ролей у цьому процесі. Адріан Бану зазначив, що Місія з 2014 року плідно взаємодіє з МВС, зокрема, й в антикорупційній площині, і запевнив, що ця співпраця триватиме. Окремо він зауважив, що КМЄС підтримує ініціативи щодо застосування механізму управління корупційними ризиками, який дозволяє сформувати системний характер протидії корупційним проявам.

Своєю чергою начальник Управління запобігання корупції МВС Анатолій Фодчук зауважив, що обговорення під час антикорупційних круглих столів дієві. Адже на таких майданчиках озвучуються актуальні поточні питання, що дозволяє тримати руку на пульсі, своєчасно реагувати на нові виклики й мінімізувати наслідки. За словами Анатолія Фодчука, така робота є частиною превентивної антикорупційної діяльності в системі МВС, що дає очевидні позитивні результати. Так, у 2020 році, порівняно з 2016-м, у відомстві суттєво зменшилася кількість порушень антикорупційного законодавства.

Серед інших питань учасники заходу приділили увагу роботі антикорупційних уповноважених, зокрема в умовах відкритого збройного конфлікту.

«Антикорупційні уповноважені є, по суті, армією на полі болю з корупцією. Тому засади й механізми їхньої діяльності мають бути максимально чіткими. Лише тоді вдасться створити умови, за яких корупції не буде комфортно в Україні», – переконаний Володимир Мартиненко. Насамперед, на його думку, має бути ефективно організована робота антикорупційних уповноважених у регіоні, де тривають військові дії.

Пропозиції, озвучені під час обговорення, будуть узагальнені і надані у вигляді рекомендацій до Міністерства внутрішніх справ.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали
Діяльність