На Київщині відбуваються масштабні навчання з міжвідомчої взаємодії під час ліквідації радіологічної аварії

clock
18.08.2021 11:58

За легендою навчань, на складі, де зберігається велика кількість джерел іонізуючого випромінювання після вибуху розпочалась пожежа. Є загроза пошкодження контейнерів з радіоактивним матеріалом. Термінова евакуація людей із зони пожежі, її гасіння, радіаційна розвідка та дозиметричний контроль, перевірка місцезнаходження джерела випромінювання та загородження на контрольованій території.

Цей сценарій став основним під час першого дня міжвідомчих польових занять при інциденті, пов’язаному з вірогідною втратою контролю над радіоактивним матеріалом, які проходять у Міжнародному центрі Національної гвардії, що в селі Старе на Київщині.

Навчання відбуваються у рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Готовність України у сфері ядерної безпеки» за фінансування Уряду Сполучених Штатів Америки через Агентство зменшення загроз МО США та компанію-підрядника «Raytheon» (виконавця проєкту, визначеного американською стороною).

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника управління міжнародного співробітництва департаменту персонального штабу Головного управління Національної гвардії полковника Сергія Мальцева ціль даного проєкту є розвиток спроможностей, а також міжвідомчої взаємодії під час виявлення та реагування на радіологічні загрози або інциденти.

«Ми щиро дякуємо представникам Агентства зменшення загроз Міністерства оборони США, Посольства США в Україні та компанії-підрядника «Raytheon» за можливість брати участь у цьому проєкті та, зокрема, організацію міжвідомчих польових навчань», – сказав під час церемонії відкриття навчань полковник Сергій Мальцев.

У навчаннях беруть участь близько 100 учасників – це військовослужбовці Національної гвардії, представники Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України та місцевого самоврядування. Також задіяна спеціалізована техніка та обладнання, що надане американською стороною у рамках проєкту.

Польові навчання передбачають три дні практичної підготовки за різними сценаріями. Перший етап – це гасіння пожежі на об’єкті та виявлення нестачі джерел іонізуючого випромінювання. Наступного дня буде їх пошук, а на завершення – відпрацювання змодельованої дорожньо-транспортної пригоди з автомобілем, що перевозив джерела іонізуючого випромінювання.

«Сьогодні Національна гвардія України дуже стрімко реформує підрозділи радіаційного, хімічного, біологічного захисту. Ми вже маємо сучасні засоби захисту та обладнання, що використовуються не лише під час навчань, а й під час виконання особовим складом підрозділів НГУ службово-бойових завдань за призначенням. Ми активно переймаємо досвід наших міжнародних партнерів, зокрема Сполучених Штатів Америки, де радіаційний, хімічний, біологічний захист віднесено до рівня національної безпеки», – зазначив начальник служби радіаційного, хімічного, біологічного захисту – начальник служби екологічної безпеки Головного управління НГУ полковник Руслан Кріцин.

Одним із кінцевих результатів співпраці Національної гвардії України з Агентством зменшення загроз Міністерства оборони США має бути створення сучасних навчальних програм підготовки, наближених до стандартів НАТО, а також побудова у Міжнародному міжвідомчому багатопрофільному центрі підготовки підрозділів навчального комплексу з підготовки фахівців з питань реагування на радіаційні, хімічні, біологічні і ядерні загрози та інших категорій особового складу за потреби.

Відділення інформації та комунікації Міжнародного центру НГУ 

Схожі матеріали