Контраст
Шрифт

МВС докладе максимальних зусиль для імплементації Концепції Переходу від військової кар’єри до цивільної - Тетяна Ковальчук

clock
12.05.2021 11:07

Основний виклик сьогодення для силових органів, які беруть участь у відсічі збройної агресії РФ, та органів виконавчої влади, що опікуються соціальними питаннями – усунути фрагментарний підхід до заходів соціальної та професійної реабілітації діючих військовослужбовців та ветеранів АТО/ООС – колишніх комбатантів.

Єдиним правильним підходом в цьому контексті, на думку МВС, є реалізація Концепції Переходу від військової кар’єри до цивільної, яка прийшла до нас в рамках співробітництва з НАТО та нашими американськими партнерами. 

Про це заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук заявила під час Міжнародної конференції «Міжнародне співробітництво у вирішенні проблем соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей в Україні». 

"МВС рішуче підтримує та докладе максимальних зусиль для імплементації у відповідних  органах системи МВС Плану реалізації системи переходу з військової кар’єри на 2021-2022 роки, який підготовлено у рамках співпраці суб’єктів сектору безпеки і оборони України з НАТО та який частково фінансуватиметься з відповідного Трастового фонду НАТО. 

Концепція створення відповідних ліній підтримки ПВК на першому та другому рівнях вже потроху запроваджується у внутрішніх процесах органів системи МВС шляхом внесення змін до чинних нормативно-правових актів органів системи МВС та організації відповідних навчань для персоналу", - сказала Тетяна Ковальчук.  

Заступниця міністра наголосила, що в 2018 році МВС організувало соціологічне дослідження шляхом анонімного анкетування третини із загальної кількості поліцейських і військовослужбовців Національної гвардії України та Державної прикордонної служби, задіяних в ООС. Однією з ідентифікованих за допомогою дослідження проблем стало те, що система медико-психологічного супроводу комбатантів потребує докорінних змін, оскільки серед учасників АТО/ООС 94,9% респондентів не проходили психологічну реабілітацію. 

"Саме тому  спільно з профільними неурядовими організаціями ми розробили проєкт «Обличчям до життя», що фокусується на потребах військовослужбовців, поліцейських, особового складу служби цивільного захисту, інших категорій персоналу органів сектору безпеки і оборони, а також учасників бойових дій та ветеранів. Учасниками проєкту, окрім органів системи МВС, на підставі підписаного наприкінці 2020 року Меморандуму стануть також Міноборони та Мінвет.  Проєкт передбачає вироблення дієвого комплексного механізму медико-психологічного супроводу персоналу суб’єктів СБО, що відповідатиме принципу «ветераноцентричності», який є на сьогодні наріжним каменем майже всіх західних політик стосовно ветеранів", - сказала вона. 

Варто зазначити,  що в рамках проєкту на базі закладів охорони здоров’я МВС, Міноборони та МОЗ планується на пілотному етапі застосування найновіших терапевтичних методик, зокрема Травмофокусованої когнітивно-поведінкової терапії, а також Десенсибілізації і переробки травмуючих переживань за допомогою руху очей (EMDR), Короткострокової еклектичної психотерапії (BEP) тощо. 

Тетяна Ковальчук підкреслила, що з інших напрямків соціальної адаптації ветеранів важливим лишається надання безоплатної правової допомоги особам, які брали участь в АТО/ООС в так званих «юридичних клініках», що діють на базі закладів вищої освіти МВС. На сьогодні, на базі ЗВО МВС працює 10 зазначених вище клінік, інформацію щодо місця розташування та контакти яких розміщено на офіційному веб-сайті МВС у розділі «Громадянам України». 

Заступниця міністра подякувала численним міжнародним партнерам за неоціненну допомогу, а також підтвердила готовність МВС брати участь у всіх дієвих ініціативах з розбудови системи Переходу з військової кар’єри до цивільної.

Схожі матеріали
Діяльність