Контраст
Шрифт

Майже півсотні лейтенантів випускників Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного служитимуть в Нацгвардії

clock
20.06.2021 11:26

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбувся урочистий ритуал випуску молодих офіцерів — цьогорічних випускників видового навчального закладу.

Цього року навчання в Академії завершили понад 570 випускників. Серед них майже пів сотні лейтенантів невдовзі поповнять ряди офіцерів Національної гвардії України.

Особисто привітати із закінченням навчання та знаменною подією в житті молодих офіцерів до МЦМБ прибули високоповажні гості, зокрема: Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, Державний секретар Міністерства оборони України Олександр Дублян, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський, начальник Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу ЗС України генерал-майор Олексій Таран, командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Павлюк Олександр, Герой України командувач військ ОК «Захід» генерал-майор Сергій Шаптала, начальник Західного територіального управління Національної гвардії України генерал-лейтенант Олександр Набок, голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, заступник міського голови Львова Андрій москаленко, народні депутати – голова підкомітету з державної безпеки і оборони, випускниця нашого навчального закладу Ірина Верещук, член комітету Верховної Ради України з питань бюджету Ростислав Тістик, член комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Бакунець, Єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви владика Степан Сус, представники органів державної влади та місцевого самоврядування Львівщини, начальник Управління СБУ у Львівській області підполковник Іван Осипчук, начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Олександр Шляховський, інші керівники силових структур у Львівській області, військовослужбовці з країн-партнерів іноземних армій, рідні й близькі лейтенантів та багато інших.

Персональним відеозверненням привітав випускників Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський, а також Міністр оборони України Андрій Таран.

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак нагородив найкращих випускників Академії Почесним нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі ІІІ ступеня».

Зокрема, цієї нагороди удостоїлися Вадим Варава, Володимир Довбиш, Микола Довгаль, Микола Катаман, Роман Невірко Олександр Немешкало та Ганна Никорович,
 
«От і пройшло 5 років нашого навчання  в Академії. Навчання в нашій Альма-матер зробило з нас, простих юнаків і юначок людей гідних звання офіцер України. І сьогодні випускаючись я пишаюсь тим, що мені випала честь вступити до лав офіцерів  Національної гвардії України і зобов’язуюся гідно нести це почесне звання випускника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та офіцера Національної гвардії», – поділилась емоціями лейтенант Ганна Никорович.


Щирі й сердечні привітання від почесних гостей, новітні військові ритуали й традиції, почесні нагороди й музичні вітання, хвилювання на обличчях молодих лейтенантів та сльози радості у їхніх близьких… Це далеко неповний перелік того, що можна було побачити на випуску.

«Сьогодні у нашому житті розпочинається новий етап. Зовсім нещодавно ми відвідували навчальні заняття, вивчали матеріально-теоретичну базу та мали змогу практично відпрацьовувати військово-професійні навички під час польових виходів. А тепер, отримавши чималий багаж знань, поповнили лави офіцерського складу Національної гвардії України. Це особливе свято для кожного з нас. Попереду цікавий і довгий шлях, долаючи який ми доведемо, що стали гідними захисниками нашої держави та фахівцями своєї справи. Підтримка батьків, друзів, викладачів та керівництва сприяла нашій щоденній праці над собою,  вдосконаленню та сміливим крокам до мети. Впевнена, цінний досвід, одержаний за час навчання в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, допоможе молодим лейтенантам у досягненні успіху в майбутній професійній діяльності», –  розповіла лейтенант Марія Дацків.
 
Цьогорічні випускники здобували військовий фах за такими спеціалізаціями: «Управління діями підрозділів механізованих військ», «Управління діями підрозділів танкових військ», «Управління діями підрозділів артилерії», «Управління діями інженерних підрозділів військ і сил», «Комплекси, прилади та пристрої артилерійської розвідки», «Системи та пристрої ракетних комплексів», «Озброєння і техніка інженерних військ», «Морально-психологічне забезпечення в підрозділах, на кораблях (за видами)», «Музичне мистецтво у Збройних Силах», «Військова культурологія».

Церемонія, як і попередня, була схожа на ту, яку проводять для випускників Військової академії США, що у Вест-Пойнті. Випускники сидячи слухали промови та оплесками вшановували важливі промови чи нагородження найкращих. Не було стройового маршу. Все було вишукано. А замість монет у небо полетіли кашкети випускників.

А деякий час потому випускники приступили до обряду побажань. Це коли в колі своїх колег, передаючи шолом із шампанським, промовляєш побажання тим, з ким провів найцікавіші і найщасливіші роки свого життя.

Далі офіцери випускники служитимуть в різних куточках України. Тож побажаємо їм нових звершень, швидкого кар’єрного зросту, міцного здоров’я та стійкості духу.

Група інформації і комунікації Західного ТУ НГУ

Схожі матеріали
Діяльність