Гвардійці переймають досвід NATO з гуманітарного розмінування

clock
25.06.2021 11:04

Гвардійці взяли участь у навчальному тренінгу з протидії саморобним вибуховим пристроям на базі Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій, що знаходиться у Мерефі.
 
Тренінг охопив понад три десятки слухачів із Нацгвардії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України та Національної поліції. Заняття проводили британські інструктори – фахівці з питань протидії СВП, які здобули свій досвід в Іраку, Афганістані та Північній Ірландії.

По пояс у зеленій траві, не зважаючи на болото під ногами або, навпаки, на вкриту піском ґрунтову дорогу, по траншеях та будівлях інженери різних підрозділів та відомств прочісують місцевість у пошуках саморобних вибухових пристроїв. Усе це відбувається під керівництвом кремезного, швидкого та надзвичайно уважного інструктора Джоела Снарра. Він постійно та вкрай емоційно повторює, що успіх терориста, який заклав вибухівку чи обладнав пастку на сапера прямо пропорційний ступеню лінощів або втоми інженера. Адже будь-яка порожня пляшка, шматок фольги або нібито випадково забута риболовна волосінь може призвести до смертоносної детонації закладеного заряду.

«Я працював у складі сил коаліції в Афганістані. І саме там я набув ті базові навички, які я сьогодні тут передаю. Вони перевірені досвідом. Одного разу сили коаліції потрапили у засідку. Це був дуже складний сценарій з використанням різних типів саморобних вибухових пристроїв та постійною загрозою обстрілу зі стрілецької зброї», – поділився інструктор Роберт Ніколас. Він також додав, що має польське громадянство, і тому пишається можливістю проводити заняття в Україні й допомагати українцям рятувати життя. Курс триває із 14-го до 25-го червня.
 

«Курс призначений для підготовки інструкторів, які пізніше будуть проходити з нами викладацьку практику, а згодом проводитимуть ці заняття у своїх підрозділах. Підготовка передбачає 10 ключових тем. Ці теми присвячені проведенню пошуку у будівлях, виявленню мінно-вибухових пристроїв, проведенню пошуку на відкритій місцевості або в місцях, де всілякі перешкоди уповільнюють рух, а також підвищенню спроможності протидіяти саморобним вибуховим пристроям», – розповів інструктор з протидії саморобним вибуховим пристроям Джоел Снарр.
 

Старший інструктор групи Шон Пауелл наполягає, що курс зосереджено на питаннях гуманітарного розмінування. Задача слухачів – засвоїти прийоми максимально безпечного вивчення потенційно замінованої території та зафіксувати присутність боєприпасів, бойових елементів та вибухових речовин, з якими мають працювати вибухотехніки.

«До нас звернулася Агенція НАТО з підтримки і постачання (NSPA)з проханням провести такий курс з гуманітарним підходом, а саме, як протидіяти міно-вибуховим загрозам, максимально убезпечивши особовий склад. Ми навчаємо максимально безпечно обстежувати складні ділянки місцевості, будівлі, а також як виявляти вибухонебезпечні предмети, часів Другої світової війни», – повідомив старший інструктор групи Шон Пауелл.
Таке принципове розділення протоколу роботи сапера на сфери діяльності пошуковця та вибухотехніка трохи незвичне для гвардійців, які звикли працювати універсально. Але союзники наполягають: вузька спеціалізація має свої переваги, зокрема, з точки зору убезпечення особового складу.

«Ми дізналися багато нової інформації щодо протидії саморобним вибуховим пристроям у Афганістані, Іраку. Проте, нам значно ближчий приклад Північної Ірландії, адже ситуація там подібна до того, що відбувається на Донбасі. І там, і там бойовики широко використовують сучасні штатні боєприпаси, новітні засоби імпульсу, вони більш винахідливо роблять пастки. Наш досвід їм потрібен, щоб покращити безпеку своїх людей», – поділився начальник навчального відділу підготовки фахівців інженерної служби Навчально-бойового центру підготовки до спеціальних дій Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів НГУ Володимир Сорокін. Він зазначив також, що нашим фахівцям надзвичайно цікаво знати не лише як британські сапери розв’язують задачі терористів у питаннях життя і смерті, а й як інструктори Сполученого Королівства оцінюють діяльність українців у цій сфері.


 

Відділення інформації і комунікації Східного ТУ НГУ

Схожі матеріали