«Злочини, пов'язані з виборчим процесом в Україні, ніколи не будуть поза увагою поліції», - Олександр Вакуленко (ФОТО, ВІДЕО)

clock
14.12.2016 14:32

Сьогодні, 14 грудня, про це йшлося під час конференції «Виборчі злочини та відповідальність: виклики та можливі рішення», за участі представників Ради Європи, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України та ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

У межах проекту «Реформа виборчої практики в Україні» Рада Європи з 2015 року здійснює сприяння у проведенні реформ виборчого законодавства в Україні з метою приведення його у відповідність до європейських стандартів. Зокрема, йдеться про покращення виборчої практики як на національному, так і на місцевому рівнях. 

Основною метою конференції стала презентація та обговорення результатів розслідувань відкритих кримінальних проваджень та судових рішень, ухвалених щодо злочинів у сфері виборчого процесу.

За словами голови Правління ВГО «ОПОРА» Ольги Айвазовської, наразі єдиним завданням для правоохоронних органів та громадських організацій є те, щоб порушень виборчих прав, особливо кримінальної категорії, було якомога менше.

Заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко повідомив, що зараз існує потреба у формуванні ефективно діючої системи, яка б сприяла покращенню ситуації, реалізації принципу невідворотності покарань та формувала дієві механізми профілактики порушення виборчих прав громадян.

«В практичній площині ми значно скоротили терміни реагування на повідомлення та заяви щодо порушення виборчих прав громадян», – наголосив Олександр Вакуленко, вказавши, що за 2014-2016 роки за результатами проведених за цей час виборів слідчими підрозділами було розпочато більше тисячі кримінальних проваджень за «виборчими» статтями (ст. 157, ст. 160 ККУ).

Олександр Вакуленко підкреслив, що Національна поліція приділяє постійну і посилену увагу розслідуванню кримінальних проваджень, пов’язаних з фактами порушень виборчого законодавства.

«Національна поліція готова і буде здійснювати роботу з контролю за результатами та ходом розслідування фактів порушення виборчих прав громадян», – зазначив заступник глави Нацполіції.

Департамент комунікації Національної поліції України

 

Схожі матеріали