Контраст
Шрифт

Заява Державної прикордонної служби України з приводу порушення Російською Федерацією норм міжнародного Морського права

clock
17.07.2016 11:58

На виконання доручення Президента України, у зв’язку з подіями в Туреччині, Державна прикордонна служба продовжує виконувати цільові заходи з посилення охорони державного кордону та захисту інтересів України в її виключній (морській) економічній зоні.

16-17 липня Морська охорона Держприкордонслужби у взаємодії з Військово-Морськими Силами ЗСУ виявили та задокументовали факт відбуксирування самопідйомної бурової установки (СПБУ) «Сиваш» з рейду порту н. п. Чорноморське (тимчасово окупована територія АР Крим) в район Голіцинського газового родовища, яке розташоване у В(М)ЕЗ України.

Зазначимо, що у 2014 році ця платформа, що належить ДАТ «Чорноморнафтогаз», була незаконно захоплена Російською Федерацією під час анексії Криму.

Ця діяльність пов’язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та Закону України «Про виключну (морську) економічну зону України».

Екіпажам буксиру та СПБУ «Сиваш» було наголошено про виявлені порушення та відповідальність за незаконне здійснення будь-якої діяльності у В(М)ЕЗ України.

При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб.

Про факти порушення міжнародного Морського права та законодавства України поінформовані зацікавлені Міністерства та відомства. Наразі Міністерство закордонних справ України готує ноту, яка буде офіційно доведена російській стороні.

Прес-служба АДПС України

Схожі матеріали
Діяльність