Заступник глави МВС Тетяна Ковальчук зустрілася з делегацією ПАРЄ (ФОТО)

clock
13.04.2017 16:09

Зустріч з доповідачем Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з правової діяльності та прав людини Рафаелем Комтом та представником секретаріату цього Комітету Девідом Мілнером відбулася сьогодні, 13 квітня, в МВС.

Метою візиту до України представників ПАРЄ є збір інформації для підготовки доповіді на тему: «Суспільна небезпека: межі, в яких держава відступає від своїх зобов’язань за статтею 15 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод».

Постановою Верховної Ради України від 21 травня 2015 р. № 462-VIII схвалено Заяву Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод». Зазначеною постановою передбачено відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, на період до повного припинення збройної агресії РФ.

З огляду на це, доповідача ПАРЄ цікавив, зокрема, механізм превентивного затримання в районі проведення АТО, а також зміни, внесені до КПК України стосовно особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або в районі проведення АТО.

Як роз’яснила заступник глави МВС України, превентивне затримання здійснюється за вмотивованим рішенням начальника ГУ СБУ або начальника територіального органу Національної поліції за згодою прокурора; підслідність кримінальних правопорушень, вчинених в районі проведення АТО також визначається Генеральним прокурором. Крім того, відповідно до Закону України від 03 лютого 2015 року «Про військово-цивільні адміністрації», утворені військово-цивільні адміністрації як тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України з метою забезпечення дії Конституції і законів України, а також забезпечення безпеки і правопорядку в районі АТО. Отже, зазначені зміни не належать до компетенції МВС України, а є прерогативою СБУ, прокуратури та судової влади.

Водночас заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук зазначила, що дотримання прав людини є одним із головних пріоритетів в діяльності МВС, який буде відображений в Стратегії розвитку відомства на період до 2020 року.

Під час зустрічі українська сторона подякувала представникам Ради Європи за співпрацю і сприяння в поширенні застосування європейських підходів у правоохоронній діяльності. Зокрема, було відзначено, що результатом такої співпраці є створення в структурі Національної поліції України Управління забезпечення прав людини. Новопризначені працівники цього підрозділу, саме завдяки спільному з Радою Європи проекту, пройшли інтенсивний курс навчання та мали змогу вивчати досвід європейських експертів.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали