Контраст
Шрифт

За участі МВС розроблена методологія SOCTA - Україна (ФОТО)

clock
20.06.2018 11:50

Результат спільної роботи був презентований у форматі круглого столу сьогодні, 20 червня.

Опрацьовувалася методологія SOCTA – Serious and Organised Crime Threat Assessment – міжвідомчою експертною групою, до складу якої входили представники МВС, Національної Поліції, РНБО, СБУ, Прокуратури, Фіскальної служби, експерти EUAM та EUROPOL.

Заступник міністра Тетяна Ковальчук зауважила, що SOCTA дасть можливість застосовувати єдину методологію оцінки загроз транснаціональної організованої злочинності.

«Реформування кримінального блоку – це один із пріоритетів МВС.  Сучасний криміналітет  - це проблема не однієї країни. Тому ми маємо знайти спільний превентивний інструмент на основі кримінальної аналітики, який дасть можливість побороти сучасні виклики та загрози», - сказала Тетяна Ковальчук.

Голова Консультаційної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM) Кястутіс Ланчінскас підкреслив, що такий інструмент як SOCTA є методикою з оцінки ризиків щодо тяжких злочинів та організованої злочинності. SOCTA – це унікальне напрацювання усіх країн Євросоюзу, ключовий стратегічно-аналітичний документ, присвячений боротьбі зі злочинністю, який було розроблено Європолом.

«Усі правоохоронними відомствами України узгодили методологію розробки SOCTA, що сформує ґрунтовну картину ситуації зі злочинності в країні. Саме на основі рекомендацій SOCTA обиратимуться тактики протидії злочинності в Україніі», – наголосив він.

Впровадження інструменту SOCTA стало одним з ключових завдань відображених в прийнятій Кабінетом Міністрів України Стратегії розвитку МВС 2020, та проекті Стратегії Національної Поліції України 2020. Проект SOCTA матиме важливе значення для виконання Угоди між Україною та Європолом про оперативне та стратегічне співробітництво, ратифікованої Верховною Радою України. Така ініціатива буде також важливим кроком до реалізації положень статті 3 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом щодо зміцнення співробітництва в «боротьбі з різними формами транснаціональної організованої злочинності».

Методологія “Оцінка загрози з боку особливо небезпечних форм організованої злочинності” (Serious and Organised Crime Threat Assessment, SOCTA), є продуктом системного аналізу інформації правоохоронців про кримінальну діяльність і групи, що становлять загрозу для ЄС, з метою допомогти керівникам у визначенні пріоритетів серед загроз організованої злочинності. 

 

Департамент комунікації МВС України

 

 

 

Схожі матеріали
Діяльність