За організацію бурштинової ОЗГ затримано заступника прокурора Рівненської області (ФОТО, ВІДЕО)

clock
04.07.2016 19:18

Про це сьогодні, 4 липня, повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. У заході також взяли участь перший заступник Голови Національної поліції України - начальник кримінальної поліції Вадим Троян та начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігор Купранець.

Саме в цей день правоохоронці затримали заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика. Йому інкримінують організацію організованого злочинного угрупування, спрямованого на незаконний видобуток бурштину. До складу «бурштинової мафії» входило 32 особи, серед яких – співробітники районних та обласних органів прокуратури, місцевих органів влади, голови лісгоспів та місцеві кримінальні елементи.

В операції були задіяні близько 400 оперативних співробітників Нацполіції, Нацгвардії та СБУ, які наразі проводять 123 обшуки у місцях ймовірного зберігання «сонячного каміння», в тому числі і за місцем проживання Андрія Боровика.

«Розробка по злочинному угрупованню тривала кілька тижнів. Її результати виявились вражаючими – лише у помешканні Боровика було виявлено золоті злитки, колекцію коштовних годинників та мішки бурштина», – сказав Арсен Аваков.

Злочинна група спеціалізувалась за двома напрямками. Перший – контроль за видобутком на родовищах, коли нелегальні старателі сплачували за роботу кожної помпи. Другий – пов’язаний з коштами, які сплачувались за зберігання копалин. 

Вадим Троян повідомив, що у рамках спецопераціїоперації сьогодні поліцейські затримали в Києві кримінального авторитета на прізвисько «Ушатий». Він є основним координатором і керівником кримінальної структури, до складу якої входили близько 20 осіб. Вони об’їжджали райони Рівненщини, розподіляли територію і збирали гроші.

За словами начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігоря Купранця, дозвіл на видобуток каміння, його подальше зберігання  та збут забезпечували чиновники і правоохоронці, які входили до злочинного угруповання. Вони ж здійснювали прикриття нелегального бізнесу.
Арсен Аваков наголосив: «Питання не в тому, що ми сьогодні викрили потужне злочинне угрупування, яке паразитувало на законодавчій неурегульованості, проблема в тому, як з цією ситуацією боротися системно».

Він додав, що на найближчому засіданні Уряду буде внесено низку пропозицій, які дозволять упорядкувати процедури і процеси видобутку бурштину в трьох областях України, де цей процес носить найбільш масовий характер.
«Такі заходи дозволять виключити з посередницьких ситуацій бандитський елемент, зробить прозорим питання ліцензування, і, по суті, встановить державну монополію на скупку та продаж каміння», – сказав міністр внутрішніх справ. 
За його словами, комплексний підхід, запропонований Міністерством, надасть можливість реальним «старателям», за умови виконання умов рекультивації земель, отримувати достойну зарплатню, а державі – податки. 


Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали