Вадим Троян: Один з методів гібридної війни Росії – дестабілізувати вулицю та дискредитувати роботу поліції (ФОТО, ВІДЕО)

clock
08.09.2016 13:56

РФ втручається у соціально-економічне життя України, намагаючись спровокувати сплеск насилля та посіяти страх і паніку. Про це перший заступник глави Нацполіції - начальник кримінальної поліції Вадим Троян повідомив сьогодні, 8 вересня.

«Для досягнення цього вони розпочали надавати вуличній злочинності організовані форми, використовуючи таку інституцію кримінальної ієрархії як «злодії у законі», - зазначив Вадим Троян.

За його словами, злочинні осередки, організовані «злодіями в законі», мають чітку структуру, розподіл обов’язків та спеціалізацію. Під їх контролем наразі цілі напрямки криміналу: викрадення машин, квартирні крадіжки, розбої тощо.

«Кожна така банда має свою специфіку роботу, окремий напрям та координується впливовими кримінальними авторитетами та «злодіями у законі», – зауважив Вадим Троян.

Він додав, що «злодії у законі» управляються російською ФСБ, без дозволу якої не приймається жодне рішення.

«Вони осідають тут, на нашій мирній землі, та свідомо, за дорученням російських спецслужб, дестабілізують ситуацію у державі», – повідомив заступник Голови Нацполіції.

Протягом останніх п’яти місяців з території України видворено одинадцять «злодіїв у законі». Ще по семи очікується рішення суду щодо позбавлення їх громадянства та подальшого видворення.

Однак, наразі Нацполіція не має достатнього впливу на ситуацію, що склалася, адже після видворення з України «злодії в законі» просто повертаються. Для реальної боротьби з ними необхідний відповідний закон, про що неодноразово заявляли  міністр внутрішніх справ Арсен Аваков  та Голова Нацполіції Хатія Деканоідзе.

Нагадаємо, до Верховної Ради було подано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності для "злодіїв в законі" та за злочини, вчиненні злочинними угрупованнями)», що вводив таке поняття, як «злодій у законі» на юридичному рівні. Відтак, були передбачені відповідні санкції до такої категорії осіб та збільшення терміну їх перебування за ґратами, а також збільшення розміру застави. В окремих випадках проект Закону взагалі позбавляв можливості її вносити.

У травні цього року зазначений проект Закону депутати Верховної Ради не підтримали у першому читанні.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали