Контраст
Шрифт

«В Україні потрібно розвивати «спотерську» діяльність та взаємодію із клубами заради безпеки на футболі», – Денис Мовчан (ФОТО)

clock
24.06.2016 14:00

Про це сьогодні, 24 червня, розповів заступник начальника Управління публічного порядку Департаменту превентивної діяльності (ДПД) Нацполіції Денис Мовчан, який очолював українську делегацію правоохоронців на Чемпіонаті Європи з футболу у Франції.

До складу делегації також увійшли начальник сектору спортивних заходів вищезазначеного Управління Валерій Шевченко та представник українського бюро Інтерполу Олександр Русин. Також активною була співпраця із українським посольством та представниками Державної прикордонної служби, які були присутні на чемпіонаті.

Денис Мовчан зазначив, що делегат від Інтерполу під час всього чемпіонату постійно знаходився у Міжнародному центрі поліцейського співробітництва. Він є оперативним штабом, де працюють працівники поліції усіх держав, які беруть участь у чемпіонаті, а також фахівці з Інтерполу та Європолу.

«Ми тут виконували функцію «спотерів». Наше завдання полягало у спостереженні за вболівальниками, завчасному виявленні тих осіб, які потенційно схильні до вчинення правопорушень», – зазначив Денис Мовчан.

Він розповів, що місцева поліція також була налаштована на досить ефективну співпрацю та обмін досвідом, адже менталітет, традиції та специфіка вболівальників з різних країн суттєво відрізняються.

За словами Дениса Мовчана, такий напрямок роботи поліції як діяльність «спотерів», вже більше 10 років активно розвивається у провідних країнах Європи. Слово «спотер» дослівно перекладається як «спостерігач», але має набагато ширший функціонал.

«Спотер» – це поліцейський, який закріплений за конкретним футбольним клубом. Він на постійній основі працює із клубами та їх вболівальниками на всіх матчах. Цей поліцейський візуально знає найактивніших вболівальників, і, в залежності від ситуації, спілкується із ними, проводить профілактичну роботу», – розповів представник Нацполіції.

За його словами, основний принцип – це постійність виконання цього завдання. У більшості країн немає такої окремої посади, адже футбольні матчі регулярно не проводяться. Відтак, з точки зору витрачання бюджетних коштів це не є раціональним.

«Ми намагалися створити такий напрямок роботи і у нас, однак, поки що він не має такого розмаху, як в інших країнах. Однак, я хочу підкреслити, що робота із вболівальниками – це, в першу чергу, завдання клубів. Вони повинні чітко окреслювати проблематику та залучати до роботи правоохоронців», – розповів Денис Мовчан.

На його думку, профілактикою можливих хуліганських дій з боку вболівальників є постійна присутність поліції.

«Хулігани повинні бачити присутність поліції – це вже профілактика. Імовірних порушників достатньо легко ідентифікувати за зовнішнім виглядом, вони завжди пересуваються невеликими групами. Ці деталі вже дають усі підстави за ними уважно спостерігати. Однак, поки немає підтверджених фактів можливих провокацій, ніхто не вчиняє жодних кроків. Проте хулігани повинні знати, що про них знають», – зазначив Д. Мовчан.

За його словами, завдяки вчасному втручанню українських правоохоронців, вдалося уникнути двох сутичок між українськими та  іноземними фанатами.

На його думку, найголовнішим у роботі правоохоронців під час футбольних матчів - це робота на вулиці: вчасно побачити групи, які можуть створити проблеми.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність