В ДСНС презентують систему безпеки на ядерних об’єктах «РОДОС-Україна»

clock
29.06.2016 09:14

30 червня в Державній службі України з надзвичайних ситуацій відбудеться презентація Міжвідомчої системи прогнозування і підтримки прийняття рішень з реагування на радіаційні аварії на АЕС України «РОДОС-Україна».

Впровадження нової технології підніме рівень аварійного реагування на АЕС до європейських вимог і дозволить уніфікувати стандарти атомної безпеки з нашими західними партнерами.

Система «РОДОС» впроваджена у більшості країн ЄС та інших країнах світу і використовується в кризових центрах для прогнозування наслідків аварії на АЕС  та інших ядерних об’єктах. Технологічний комплекс опрацьовує дані оперативного моніторингу радіаційного стану довкілля, прогнозу погоди і водності річок, радіоактивного забруднення і доз для населення, а також прогнозує ефективність післяаварійних контрзаходів.

В Україні широкомасштабне впровадження системи «РОДОС» розпочато в 2011 році в рамках двох проектів програми «Інструмент співробітництва в галузі ядерної безпеки – INSC» (спеціалізованої програми технічної допомоги ЄС сусіднім країнам). Створення Міжвідомчої системи прогнозування і підтримки аварійного реагування «РОДОС-Україна» стало фінальною стадією цих проектів, які успішно завершуються в червні 2016 року.

В Україні систему встановлять на всіх майданчиках оператора українських АЕС – Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Крім того, нову технологію впровадять в двох державних установах, які відповідають за контроль і прогноз розвитку радіаційної ситуації – ДСНС України та Державній інспекції ядерного регулювання України.

Участь у презентації візьмуть розробники системи «РОДОС» у Європейському Союзі, представники Європейської комісії, Національної академії наук України, ДСНС України, Укргідрометцентру та центральних органів виконавчої влади. Акредитація представників ЗМІ на захід триває до 09.30 30 червня за тел.: (044) 247-30-46, 247-30-28 або e-mail:[email protected].

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали