«Український військовий у «сірій зоні» – мішень російських снайперів», – Зорян Шкіряк (ФОТО)

clock
14.06.2016 08:00

Про це радник міністра внутрішніх справ повідомив в ході робочого візиту у зону АТО. Зорян Шкіряк ознайомився з роботою трьох основних КПВВ у Донецькій області: «Гнутове» (Піщевик), «Новотроіцьке» та «Мар'інка».

«Протягом нашого перебування на всіх трьох пунктах пропуску постійно відбувалися артобстріли терористів по позиціях сил АТО з 82-х та 120-х мінометів», – сказав радник міністра.

Він додав, що наразі будь-який військовий, котрий з'явиться у «сірій зоні» з української сторони, одразу ризикує стати мішенню російських снайперів.

«Їх чисельність у секторі «М» наразі істотно зросла і обстрілювати наші позиції вони не припиняють навіть у світлу частину доби», – підкреслив Зорян Шкіряк.

За його словами, з боку української сторони КПВВ забезпечені усім необхідним. Чітко організовано трансфер з "нуля" до КПВВ для тих громадян, що пересуваються пішим ходом, налагоджено тісну взаємодію між прикордонниками, підрозділами Нацполіції, СБУ та ДФС. Основною проблемою на пунктах пропуску залишається небезпека, яка чекає людей поза межами КПВВ, у т. зв. «сірій зоні».

«Саме там бойовики свідомо штучно створюють накопичення людей, впроваджуючи так звані "народні дружини", що знімають з людей платню, затягують прохід, створюючи великі черги, особливо під вечір», – наголосив Зорян Шкіряк.

Чимало людей не встигає пройти до 20.00, оскільки КПВВ закривається, аби мешканці не потрапили під обстріл сепаратистів. Але люди обурюються і вважають, що винна саме українська сторона, чого й домагаються терористи.

Крім того, зазначив радник, залишається дуже напруженою ситуація з постійними артобстрілами з боку НЗФ і жодних зрушень в бік припинення вогню немає. Власне, "сіра зона" – це реальна небезпека для українських прикордонників та військових, які, фактично, перебувають на передових позиціях. І саме вони, спільно з воїнами ЗСУ та Нацгвардії, першими зустрінуть ворога у разі повторних спроб агресії.

Департамент комунікацій МВС України

Схожі матеріали