Українські прикордонники долучилися до пошуку невійськових засобів протидії гібридним загрозам у форматі «Україна–НАТО» (ФОТО)

clock
15.02.2017 08:05

Представники Адміністрації Державної прикордонної служби України взяли участь у Міжнародному круглому столі «Україна–НАТО: невійськова співпраця як спільна відповідь гібридним загрозам». Захід організований Представництвом Фонду Кондрада Аденауера в Україні спільно з Представництвом НАТО в Україні, Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром глобалістики «Стратегія-XXI» та за безпосередньої підтримки Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Метою круглого столу було обговорення можливостей невійськової співпраці в форматі «Україна – НАТО» заради спільної безпеки та спільної протидії гібридним загрозам. Адже гібридний характер агресії Російської Федерації проти України довів, що військова сила не відіграє виключно вирішальну роль.

Учасники круглого столу були одностайні, що протидія російській агресії має бути комплексною із широким спектром застосування невійськових засобів – дипломатичних, інформаційних, економічних, суспільно-державних, енергетичних, кібернетичних, психологічних тощо.

Під час дискусії були обговорені шляхи розширення невійськових напрямів співробітництва Україна–НАТО, євроатлантичної інтеграції, спільної протидії гібридним загрозам. Учасники міжнародного заходу погодилися, що співпраця з Альянсом у невійськових сферах створює додаткові можливості для опрацювання та застосування самостійних і спільних механізмів протидії сучасним гібридним викликам і загрозам.

Як повідомив голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, пакет невійськової допомоги Альянсу Україні включає 40 напрямків та заходів, зокрема у галузі безпеки та оборони. Серед нещодавно впроваджених – програма НАТО «Наука для миру та безпеки». Крім того союзники мають намір запровадити і нові напрямки, один яких – створення платформи для обміну інформацією про методи гібридної війни, проведення досліджень, обміну знаннями. За словами Александера Віннікова, знання, отримані Україною за останні три роки, є цінними.

Варто зазначити, що Державна прикордонна служба України працює над імплементацією нового проекту в рамках співпраці з програмою «Наука для миру та безпеки», направленого на підвищення потенціалу прикордонного відомства України щодо захисту державних кордонів, протидії загрозам безпеки шляхом підтримки інституційного розвитку підрозділу внутрішньої безпеки відповідно до стандартів НАТО та боротьби з корупцією.

За результатами міжнародного круглого столу організатори опрацюють конкретні пропозиції та рекомендації, які будуть передані керівництву України, та Альянсу, сектору безпеки й оборони України, а також поширені серед українського суспільства.

За матеріалами прес-служби АДПС України

Схожі матеріали