У поліції стартував експеримент у сфері захисту прав людини (ФОТО)

clock
04.11.2016 12:16

Зміни стосуються обов’язкового вручення пам’яток затриманим та доставленим до підрозділів поліції, а також свідкам правопорушень та потерпілим. Експеримент триватиме до кінця листопада на базі м. Біла Церква на Київщині та двох районів столиці. Результати експерименту вивчатимуть представники однієї з всеукраїнських благодійних організацій. Наказ про проведення експерименту підписала голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе.

Третього листопада на базі м. Біла Церква Київської області, а також Шевченківського і Деснянського районів Києва стартував експеримент з обов’язкового вручення пам’яток тим громадянам, яким довелося спілкуватися з поліцейськими.

Йдеться, зокрема, про осіб, затриманих і доставлених до відділків поліції за вчинення правопорушень, а також свідків і потерпілих від правопорушень. Окремі пам’ятки розроблені для кожної з цих категорій громадян.

До проведення експерименту залучають патрульних, слідчих і працівників підрозділів превентивної діяльності. При заступанні на службу поліцейські проходитимуть обов’язковий інструктаж. Він включатиме в себе алгоритм інформування громадянина про його права шляхом вручення відповідної пам’ятки.

Зокрема, експериментом передбачено вручення людині екстреної пам’ятки безпосередньо на місці затримання – на вулиці або в іншому публічному місці. Ця пам’ятка містить мінімум необхідної інформації, включаючи прізвище поліцейського, який проводив затримання. У разі доставляння громадянина до відділу поліції йому вручать більш розширену пам’ятку.

Результати перебігу експерименту моніторитимуть представники Всеукраїнської благодійної організації «Українська фундація правової допомоги». Представники Фундації вивчатимуть думку громадян, які отримали пам'ятки, шляхом їх опитування через веб-сайт організації. Ще одним методом вивчення громадської думки буде безпосереднє спілкування з особами, які знаходяться на території підрозділів поліції, що беруть участь в експерименті.

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали