У МВС вшанували учасників ліквідації наслідків чорнобильської трагедії (ФОТО)

clock
14.12.2016 14:16

Сьогодні, 14 грудня, у МВС України відбулось вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Пам’ять героїв вшанували заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, т.в.о. Голови Нацполіції Вадим Троян та Голова ДСНС Микола Чечоткін. На заході також були присутні члени колегії Міністерства та правління Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС, а також особовий склад відомств Міністерства.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції був встановлений Указом Президента України 10 років тому і приурочений до дати закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. В цей день 1986 року там було завершено спорудження об’єкту «Укриття», який надав фахівцям час для напрацювання подальших важливих високотехнологічних рішень.

Проектування і спорудження саркофагу було здійснено протягом рекордно короткого строку – за півроку. Особливість і складність об’єкту полягала у відсутності як у вітчизняній так і у світовій практиці відповідного досвіду будівництва. Це, по суті, була перша у світі серйозна перемога над наслідками такої масштабної аварії. Тому саме цього дня країна вшановує людей, які своєю мужністю змогли подолати страшну техногенну катастрофу.

З перших хвилин атомної трагедії до боротьби стали сотні тисяч наших співвітчизників, з них – 33 тисячі працівників пожежної охорони, органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ МВС.

Подвиг наших ліквідаторів гідно відзначений державою. Троє пожежних удостоєно звання Героя Радянського Союзу, четверо - звання Героя України (посмертно), 750 працівників - державних нагород Радянського Союзу та України.

Підрозділи МВС знаходяться у зоні відчуження і сьогодні, з гідністю виконуючи завдання із забезпечення правопорядку, контрольно-пропускного режиму та охорони кордону у зоні відселення.

Пам'ять своїх загиблих колег-ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було вшановано хвилиною мовчання. Потім посадовці звернулися до колег та присутніх на заході членів сімей ліквідаторів зі словами пошани та вдячності героям. Після цього відбулося урочисте покладання квітів до меморіалу «Алея слави учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», що знаходиться на території Міністерства.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали