У МВС пройшов семінар по боротьбі з економічною злочинністю (ФОТО)

clock
23.03.2017 13:34

Представники Національної поліції України, Національної академії внутрішніх справ та Консультативної місії Європейського Союзу (EUAM) обговорили питання боротьби з корупцією під час робочого семінару в рамках Програми поліцейського співробітництва країн Східного Партнерства «Eastern Partnership Police Cooperation», який тривав з 20 по 23 березня у МВС. 

Під час семінару європейські експерти – представники правоохоронних органів Французької Республіки та Офісу з повернення активів, презентували поширені практики протидії фінансовій злочинності. Метою обговорення було обрання найдоречнішої практики для українських правоохоронців.

Шляхом відкритих дискусій українські та іноземні спеціалісти обмінялися існуючим досвідом у боротьбі з незаконним обігом коштів, здійснили порівняльний аналіз відповідних норм французького та вітчизняного законодавства тощо. Велика увага була приділена викриттю злочинів, пов’язаних з відмиванням грошей – це використання доходів, отриманих від злочинної діяльності, з метою приховати їхнє незаконне походження. 

«Відмивання грошей є ключовим кроком у організованій злочинності, оскільки воно надає злочинцям змогу отримати прибуток, не наражаючи на небезпеку джерело незаконного доходу», – відмітив старший радник EUAM з питань фінансових злочинів П’єр Вестейн. За підрахунками Управління ООН з наркотиків і злочинності, щорічно відмивається 1,5 трильйона доларів.

Важливим пунктом боротьби з економічною злочинністю є тісна співпраця з банківськими установами. Оскільки лише вони, з огляду на специфіку своєї діяльності, мають доступ до міжнародних баз осіб, які «мають великий ризик» бути задіяними у корупції, відмиванні грошей, хабарництві та інших фінансових злочинах.

Наприкінці семінару іноземні експерти дали свої рекомендації щодо поліпшення та оптимізації процесів досудового розслідування, а також превенції правопорушень у фінансовій сфері. 

Проект ЄС «Програма поліцейського співробітництва у рамках Східного партнерства», загальний бюджет якого складає 5 мільйонів євро, розпочався в березні 2014 р. і завершиться в березні 2018 р. Ключовим партнером МВС України у рамках даного проекту виступає національна поліція Франції.

Департамент комунікації МВС

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали