У МВС обговорили проблемну ситуацію щодо видачі медичних довідок водіям (ФОТО)

clock
05.09.2016 14:52

Цьому питанню було присвячене засідання круглого столу, що відбулося сьогодні, 5 вересня. У заході, ініційованому Громадською радою при МВС України, взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Головного сервісного Центру МВС, Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби безпеки на транспорті, представники Громадських рад при МОЗ та при ДСБТ, а також представники фахових громадських організацій та медичних комісій.

Як наголосив голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко, довідку для отримання водійського посвідчення можна придбати за помірну вартість навіть не з’являючись до установи, де проводять медичні огляди. Відтак особи, які можуть мати протипоказання до керування транспортним засобом чи користування зброєю, наражають на небезпеку себе й оточуючих. Однак, навіть якщо це призводить до летальних наслідків, комісія, яка видала медичний сертифікат, не несе жодної відповідальності.

Сьогодні «ринок» нелегальних медичних довідок перенасичений пропозиціями. Лише на теренах столиці їх майже 28,5 тисяч. Крім того оформляти водійське посвідчення громадяни подеколи приходять із бланками медичних довідок Російської Федерації, на яких, одначе, стоять печатки медкомісії українського МОЗ.

 

Такі дані озвучили представники Всеукраїнської організації «Громадський комітет транспортної безпеки». За результатами їхніх досліджень, така ситуація спричинена відсутністю відповідальності медичних комісій за їхню роботу та відсутністю взаємодії між органами державної влади.

Одним із інструментів вирішення кризової ситуації, на думку Володимира Мартиненка, є функціонування єдиного реєстру медичних довідок, доступ до якого матиме дозвільна служба Нацполіції, сервісні центри МВС, Державна служба безпеки на транспорті. За спільним наказом МОЗ і МВС він має бути, але наразі такого не існує.

Усі учасники діалогу погодилися, що питання з медичними оглядами і отриманням меддовідок є дуже гострим і вимагає якнайшвидшого вирішення. Тому підтримали ініціативу голови Громадської ради при МВС щодо створення громадської робочої групи, яка працюватиме над цим питанням.

Засідання робочої групи заплановане вже наступного тижня.

Департамент комунікації МВС України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схожі матеріали