Контраст
Шрифт

У МВС обговорили посилення відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані (ФОТО)

clock
16.11.2016 15:09

Сьогодні, 16 листопада, відбувся круглий стіл, темою якого було вдосконалення системи виявлення та доведення факту керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. У обговоренні, ініційованому Громадською радою при МВС України, взяли участь представники Нацполіції, МОЗ України, громадських організацій та адвокатських об’єднань.

«Функціональність процедур виявлення та доведення факту керування авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння в Україні вимагає негайних рішучих дій як від органів влади, так і від суспільства в цілому», – наголосив голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко.

Він додав, що сьогодні існує проблема із судовою практикою та притягненням до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Крім того, в ході обговорення присутні з’ясували ряд проблемних аспектів у зазначеній сфері: тривалу процедуру огляду водіїв у медичних закладах, значний термін отримання аналізів стану водія, застарілі методології та технічні засоби виявлення  стану сп’яніння.

В результаті обговорення присутні дійшли висновку щодо необхідності створення дорожньої карти, що передбачала б конкретні кроки стосовно поліпшення ситуації. Так, планується створення спільно з МОЗ та Нацполіцією методичних рекомендацій та навчальних програм, за допомогою яких поліцейські могли б діагностувати стан водія. Також передбачається створення єдиної бази водіїв, що регулярно притягуються до відповідальності за керування у нетверезому стані. Заплановано розглянути питання посилення відповідальності нетверезих водіїв та розробки у зв’язку з цим відповідних проектів законодавчих змін.

Для впровадження дорожньої карти голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко ініціював створення робочої групи, до якої додатково залучать юридичних консультантів та представників судової гілки влади.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність