Контраст
Шрифт

У Києві, Харкові та Дніпрі планують запровадити систему центрів управління патрулем (ФОТО, ВІДЕО)

clock
01.11.2016 16:47

Така практика вже давно використовується правоохоронними органами Японії, де функціонує єдиний злагоджений механізм – центр управління патрулем, аналітичні служби і call-центр. Про це сьогодні, 1 листопада, під час візиту до Дніпра заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, в цьому процесі будуть допомогу надаватимуть іноземні партнери, а концепт української системи буде розроблятися вітчизняними фахівцями з урахуванням специфіки та досвіду нашої країни.

«Такий комплексний підхід, реалізований в найбільших містах Японії, дуже ефективний. Японія сьогодні – найбезпечніша в кримінальному сенсі країна. І ми ставимо собі таку мету, – зазначив Арсен Аваков. – Дніпро – одне з передових міст, поряд з Харковом і Києвом, де ми будемо таку систему впроваджувати».

Зокрема, з минулого року у Дніпрі вже діє система управління нарядами – ситуаційний центр при ГУНП у Дніпрі. Основні завдання цього центру є збір, аналіз і обробка інформації, а також організація системи контролю, яка дозволить здійснювати взаємодію між підрозділами.

Окрім криміногенної ситуації, працівники центру вивчають соціальні, політичні, економічні та інші чинники, які можуть вплинути на сплеск злочинності. Особлива увага приділяється районам області, що межують з територією проведення антитерористичної операції.

«Дніпро стало першим місто в Україні, де була запроваджена така технологія. На черзі – інші міста», – сказав глава МВС Арсен Аваков.

Він додав, що у майбутньому, крім створення подібних центрів в інших областях України, планується налагодження координації між цими центрами та постійний обмін оперативною інформацією. Це дозволить оперативніше розкривати викривати злочинні групи, які мають міжнародні чи міжрегіональні зв’язки.

Фахівці центру користуються різними програмними апаратними комплексами, в тому числі і власним програмним комплексом ГУНП, який об'єднує різні бази даних. Це дозволяє реагувати на злочини в режимі реального часу, встановлювати коло підозрюваних або місцезнаходження розшукуваних і передавати інформацію оперативним працівникам.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали
Діяльність