Контраст
Шрифт

Слідчі Нацполіції завершили розслідування пожежі на нафтобазі під Києвом (ФОТО, ВІДЕО)

clock
24.05.2016 10:57

У рамках кримінального провадження оголошено про підозру директорові нафтобази та трьом іншим особам. Слідчі допитали кілька сотень осіб, а також з'ясували об'єм збитків, завданих навколишньому середовищу в результаті пожежі.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо керівників та працівників нафтобази, розташованої у Васильківському районі  Київської області. 

Провадження було відкрито за сімома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, дії посадовців нафтобази були кваліфіковані слідчими за частинами 1 і 4 статті 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) і ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість). 
Також їм інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), ч. 2 ст. 273 (Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах), ч. 2 ст. 275 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд). 

Окрім того, йдеться про ухилення від сплати податків, зборів, обов'язкових платежів (ч. 3 ст. 212), а також умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції (ст. 227 Кримінального кодексу).     
У рамках кримінального провадження слідчими допитано понад 200 осіб – працівників нафтобази, медичних працівників, пожежників та представників контролюючих інстанцій. Також було призначено і проведено понад 40 судових експертиз, серед яких – медичні,  електро-, вибухо- та пожежнотехнічні, з безпеки життєдіяльності тощо.

Після проведення інженерно-екологічної експертизи встановлено розмір збитків, завданих навколишньому середовищу внаслідок пожежі на нафтобазі. Ці збитки у результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та забруднення земельної ділянки становлять понад 56 мільйонів гривень.
За результатами розслідування повідомлено про підозру директора підприємства, яке є власником нафтобази, та трьох службових осіб інших підприємств-орендарів, працівники яких постраждали внаслідок вибуху. 

Наразі підозрювані знайомляться з матеріалами провадження. Після завершення ними ознайомлення, обвинувальний акт щодо вказаних осіб буде спрямовано до суду. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.
Нагадаємо, 8 червня минулого року на території нафтобази, розташованої у Васильківському районі Київської області, стався вибух і виникла пожежа резервуарів з паливно-мастильними матеріалами. Аварія спричинила загибель людей та інші тяжкі наслідки.
Тоді члени Уряду та РНБО ознайомилися з ходом ліквідації пожежі безпосередньо на місці події.
Глава МВС України Арсен Аваков повідомив, що відносно компанії «БРСМ» розпочато два кримінальних провадження. Він також зазначив, що пожежа сталася через порушення правил експлуатації.

 

Департамент комунікації 
Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність