Річниця пожежі на нафтобазі «БРСМ-нафта»: як це було (ФОТО)

clock
08.06.2016 14:36

8 червня 2015 року на території нафтобази «БРСМ-нафта» виникла одна із наймасштабніших і найскладніших пожеж не лише в Україні, але й у Європі.

8 червня до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на нафтобазі у Васильківському районі. Першочергово до місця події були направлені пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС України з найближче розташованих населених пунктів: Василькова, Глевахи, Калинівки. Всього ж у ліквідації пожежі в подальшому було задіяно 939 чоловік та 117 одиниць техніки, позмінно в цілодобовому режимі одночасно працювали понад 200 чоловік та 55 одиниць техніки.

Тільки завдяки самовідданим діям пожежних-рятувальників у перші 12 годин вдалося запобігти розповсюдженню вогню за межі території нафтобази, зокрема на поруч розташовану нафтобазу «КЛО», військову базу, де зберігалися боєприпаси і загалом в десятки разів зменшити масштаби надзвичайної ситуації.

Гасіння пожежі тривало 90 годин, пожежа була локалізована в межах периметру 9 червня. Проте ще до 20 червня, час від часу, у різних місцях відновлювалося горіння палива. Тож остаточно пожежа була ліквідована 20 червня.

Найтрагічнішим днем за весь час ліквідації пожежі був ранок 9 червня, коли на території нафтобази пролунав вибух. Він забрав життя трьох рятувальників: заступника начальника АРЗ СП ГУ ДСНС України у Київській області, підполковника служби цивільного захисту Максима Глазкова; пожежного-рятувальника 15 ДПРЧ ГУ ДСНС України у м. Києві, сержанта служби цивільного захисту Антона Басовського; заступника начальника АРЗ СП ГУ ДСНС України у м. Києві, майора служби цивільного захисту Андрія Тарасенка. Це були професіонали, герої, які виконали свій службовий та громадянський обов’язок і віддали найцінніше – своє життя – у боротьбі з вогняною стихією. Максим Глазков, Антон Басовський та Андрій Тарасенко посмертно нагороджені орденом «За мужність» III ступеня.

Пожежне братство постійно опікується родинами загиблих товаришів і завжди пам’ятатиме про відважних сміливих рятувальників. У річницю трагедії ми з сумом і скорботою згадуємо про ті події. Вкотре співчуваємо рідним, близьким, друзям загиблих хлопців. Ми не забули їхній подвиг!

Світла та вічна пам’ять героям!

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали