Контраст
Шрифт

Правоохоронці викрили масштабну незаконну схему під час експортування лісу

clock
23.09.2016 15:27

Масштабну незаконну схему під час експортування лісу викрили слідчі обласної Державної фіскальної служби, оперативники Управління захисту економіки Нацполіції та обласної прокуратури. До організації злочинної діяльності причетні посадовці державних підприємств - лісгоспів регіону.

На Житомирщині посадовці організували злочинну схему під час експорту деревини. Внаслідок виводу у «тінь» частини обороту лісоматеріалів, держава не отримувала податки і обов'язкові платежі. Від цієї діяльності бюджет поповнювали лише зацікавлені особи. Держава, як головний господар лісу, залишалась осторонь. Майже всі державні підприємства лісової галузі були залучені до схеми. За попередніми даними, сума збитків сягає 8 мільйонів гривень.

Так, лісопродукцію високої якості експортували підконтрольним компаніям-нерезидентам за заниженою вартістю. В подальшому деревина реалізовувалась до інших країн за європейськими цінами.

Договори підписували не з кінцевими отримувачами, а з транзитними підприємствами.

Протягом 2015-2016 років держлісгоспи відправили компаніям Великобританії лісопродукції на 184 мільйони гривень. Насправді вона експортувалась до Румунії за вищими цінами, ніж ті, які були передбачені в контрактах. І ще на 34,5 мільйонів до Панами, проте фактично дана продукція залишалась у Німеччині.

22 вересня оперативники Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Нацполіції та слідчі обласного управління Фіскальної служби за процесуального керівництва обласної прокуратури провели 20 санкціонованих обшуків на території лісгоспів та за місцем мешкання фігурантів справи.

Правоохоронці вилучили фінансово-господарську документацію, комп'ютерну техніку, жорсткі диски, чорнові записи, а також чисті бланки з відтисками печаток офшорних компаній Панами, а також компаній-нерезидентів з Литви, Туреччини, Молдови, Угорщини.

Житомирська область не єдина, в якій посадовці причетні до незаконної порубки лісу та фінансових махінацій з експортування лісопродукції.

На території всієї України правоохоронці проводять масштабні заходи, спрямовані на викриття осіб як державних, так і комерційних структур, причетних та задіяних у злочинній діяльності.

Департамент захисту економіки Національної поліції України

тел.довіри (098) 103-96-59

[email protected]

Схожі матеріали
Діяльність