Контраст
Шрифт

Працівники Національної поліції ознайомилися з досвідом польських колег (ФОТО)

clock
23.11.2016 12:54

Делегація Національної поліції України на чолі з заступником Голови – начальником Головного слідчого управління Олександром Вакуленком, за участі фахівців Консультативної місії Європейського союзу, днями здійснила візит до Республіки Польща.

Продовжуючи вивчати найкращі напрацювання європейських практик розслідування злочинів слідчі Національної поліції України завітали до   польських колег.

У ході візиту проведено робочі зустрічі з представниками Головної комендатури поліції, департаментів (бюро) республіканського значення, столичної комендатури поліції (м. Варшава) та Вищої школи поліції  в місті Щитно.

Учасники делегації ознайомилися з організацією роботи правоохоронних органів Республіки Польща, яка є членом Європейського союзу. Польські колеги поділилися досвідом щодо попередження правопорушень, реагування на повідомлення про вчинення злочинів, їх розслідування та розкриття.

Згідно із законодавством Польщі, поліція проводить досудове розслідування проступків, тобто нетяжких злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.  Повноваження щодо розслідування злочинів, за які передбачено покарання на строк понад три роки, покладено на прокуратуру. У більшості випадків прокурор доручає проведення досудового слідства за цими злочинами підрозділам поліції.

Завдання оперативних працівників полягає у виявленні та розкритті злочинів на підставі повноважень для працівників поліції, передбачених Законом Республіки Польща «Про поліцію», слідчих (дізнавачів) – у проведенні досудового слідства відповідно до вимог Кодексу карного провадження, та отриманні доказової інформації, яка має значення для прокурора та суду. 

Така система робить польську поліцію збалансованим органом, здатним оперативно реагувати та ефективно розслідувати всі правопорушення.

Національною поліцією України вже розроблено низку змін до законодавства щодо підвищення ефективності роботи органів досудового розслідування. І результати відрядження яскраво підтвердили їхню нагальність. Насамперед, йдеться про необхідність запровадження інституту дізнання як однієї з форм досудового розслідування. У спрощеному порядку потрібно розслідувати нетяжкі злочини, які не викликають складності в розслідуванні. Цей механізм передбачений КПК України, але не працює через відсутність переліку злочинів, які будуть розслідуватися за скороченою процедурою. Відтак, усі вчинені в державі злочини розслідуються у формі досудового слідства, що призводить до надмірного навантаження на слідчих та, відповідно, нарікань потерпілих на неефективне розслідування.

Заплановані кроки реформування правоохоронних органів, які вже підтвердили свою ефективність в інших європейських країнах, дозволять вивести діяльність Національної поліції України на якісно новий рівень.

Головне слідче управління

Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність